Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodni dan animacije u tri hrvatska grada

ASIFA Hrvatske ove godine priređuje 18. Međunarodni dan animacije, manifestaciju koja će u tri grada – Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku – publici ponuditi projekcije domaćih filmova i razgovore s njihovim autorima, pitching forum, radionice i izložbu, a prikazat će i zanimljiv izbor japanskih kratkometražnih filmova. Manifestacija traje od 25. do 28. listopada, a zainteresirani filmaši se na ASIFA Pitching Forum mogu prijaviti do ponedjeljka, 21. listopada. 

U pedesetak država diljem svijeta 28. listopada obilježava se Međunarodni dan animacije, u čast prve projekcije animiranog filma u kinu u Parizu. Pokrenulo ga je 2002. Međunarodno udruženje za animirani film – ASIFA, a u Hrvatskoj ga otad obilježava i hrvatski ogranak ASIFA-e, svake godine prikazujući sve prijavljene animirane filmove nastale u hrvatskoj produkciji ili koprodukciji od prethodnog izdanja Dana.

ASIFA Hrvatske ove godine priređuje 18. Međunarodni dan animacije, manifestaciju koja će u tri grada – Zagrebu, Varaždinu i Šibeniku – publici ponuditi projekcije domaćih filmova i razgovore s njihovim autorima, pitching forum, radionice i izložbu, a prikazat će i zanimljiv izbor japanskih kratkometražnih filmova. 

Sve počinje u zagrebačkom kinu Tuškanac 25. listopada, i to dodjelom ASIFA-ine nagrade za životno djelo animatoru, redatelju, scenaristu, karikaturistu, ilustratoru i scenografu Borisu Kolaru te otvorenjem izložbe njegovih radova u foajeu kina.

Recentni hrvatski kratki animirani filmovi prikazat će se u kinu Tuškanac od 25. do 27. listopada u večernjim satima, u nekoliko blokova i tri natjecateljske kategorije: profesionalni film, studentski film i film za djecu. Članovi ovogodišnjeg stručnog žirija su Petra Zlonoga, Jelena Oroz i Andrej Rehak.

Među studentskim filmova u natjecateljskom programu nalaze se naslovi Odrasti u malo drvo Noemi Rebić, Osmijeh Mateje Kovač, Zagubljena sjećanja Ivane Radić i mnogi drugi. U natjecateljskoj kategoriji profesionalnih kratkometražnih animiranih filmova su Albatros Nenada Jankovića, Mačka je uvijek ženska Martine Meštrović i Tanje Vujasinović, Na putu Mislava Muretića i drugi. U natjecateljskoj kategoriji filmova za djecu su, između ostalih, i Predstavljanje Knjigoljuba Ivice Valentića, Balada o fruli i ogrlici Martina Babića i Profesor Baltazar - Augustova treća sreća Borisa Kolara. Cijeli popis filmova u konkurenciji možete pogledati ovdje.   

Subota je rezervirana za ASIFA Pitching Forum, program posvećen poticanju razvoja kratkog animiranog filma. U pitching dijelu foruma, pet finalista prezentirat će svoje projekte pred stručnim timom i publikom, a prezentacijama će prethoditi trening pitchinga. U speed dating dijelu foruma, svaki će finalist imati priliku podrobnije predstaviti sebe i projekt – u kratkom razgovoru 'jedan na jedan' – svakome od stručnjaka pojedinačno, a u cilju primanja još izravnije povratne informacije i osobnijeg savjetovanja. Članovi tima stručnjaka su Martina Meštrović, Daniel Šuljić i Matija Pisačić, a moderator foruma bit će Draško Ivezić

Svi zainteresirani koji djeluju na području filma i animacije a žele predstaviti svoj animirani projekt u razvoju iskusnijim stručnjacima, dobiti vrijednu povratnu informaciju i možda pronaći mentora ili producenta za projekt, mogu se prijaviti za sudjelovanje do 21. listopada 2019 na ovoj poveznici.

Dio programa Dana animacije posvećen je najmanjima. Animatorica Petra Balekić održat će u nedjelju 27. listopada radionicu animacije 'Moj čud(es)ni ljubimac', za koju se sva zainteresirana djeca mogu prijaviti ovdje, a bit će prikazani i filmovi iz natjecateljske kategorije kratkih filmova za djecu, kao i jedan dugometražni dječji film.

U Varaždinu se međunarodni dan animacije, u organizaciji festivala VAFI&RAFI, obilježava 27. listopada u kinu Gaj. Posjetitelje tamo očekuju projekcije dječjih animiranih filmova – predstavljanje produkcije VANIMINE i filmova s 15 ljetnih filmskih radionica, te projekcija kratkih filmova za djecu pod nazivom The Best of RAFI, koja nudi izbor najboljih filmova s prošlogodišnjeg RAFI-ja, internacionalnog festivala animiranog filma za djecu održanog u Rijeci.

A u Šibeniku, 28. listopada u Gradskoj knjižnici, u organizaciji udruge Supertoon, prikazat će se u sklopu razmjene filmova kroz svjetsku organizaciju ASIFA izbor iz bogate produkcije japanskih kratkih animiranih filmova.

Ulaz je besplatan na sva događanja,  a sve detalje programa možete pronaći na ovoj poveznici

18. Međunarodni dan animacije podržavaju Hrvatski audiovizualni centar, Društvo hrvatskih filmskih redatelja i Grad Zagreb, a izvodi se u partnerstvu s kinom Tuškanac i Hrvatskim filmskim savezom.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.