Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodna premijera Ribanja i ribarskog prigovaranja na festivalu u Južnoj Koreji

Ekranizacija renesansnog spjeva Ribanje i ribarsko prigovaranje Petra Hektorovića, u režiji Milana Trenca, svoju će međunarodnu primjeru imati u natjecateljskom programu drugog izdanja Međunarodnog filmskog festivala koji se u južnokorejskom gradu Gangneung održava od 5. do 7. studenog. Osim toga, u istom programu se prikazuje i hrvatska manjinska koprodukcija, Izbrisana redatelja Mihe Mazzinija. 

Dugometražni igrani film Ribanje i ribarsko prigovaranje svjetsku je premijeru imao na ovogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvoji tri Zlatne arene: za najbolju glavnu mušku ulogu (Rade Šerbedžija), sporednu mušku ulogu (Leon Lučev), te glazbu (Igor Par), a projekcija u sklopu natjecateljskog programa Međunarodnog filmskog festivala u južnokorejskom Gangneungu bit će mu međunarodna premijera. Film će se u kinu Shinyoung prikazati 6. studenog. 

Ribanje i ribarsko prigovaranje nastalo je u produkciji Studija devet, te je sufinancirano sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, HRT-a, Grada Stari Grad, Grada Hvara i Jadrolinije, a u domaću kinodistribuciju film je krenuo 8. listopada. 

Podsjetimo, film Milana Trenca dobio je preporuku Ministarstva znanosti i obrazovanja svim srednjoškolskim nastavnicima koji tijekom nastavne godine 2020./2021. s učenicima planiraju odlazak u kino. Ističe se da je, uz to što je kvalitetan primjer na kojem se može komparirati književni i audiovizualni izričaj, riječ o “vrijednom djelu koje će učenike približiti hrvatskoj kulturnoj baštini i utjecaju kulturnog kruga na vlastiti identitet”. 

Osim Ribanja i ribarskog prigovaranja, u sklopu natjecateljskog programa festivala u Gangneungu prikazuje se i slovensko-hrvatsko-srpska koprodukcija, Izbrisana redatelja Mihe Mazzinija (hrvatske koproducentice su Ankica Jurić Tilić i Ira Cecić, Kinorama). Film je svjetsku premijeru imao 2018. godine, na prestižnom festivalu Black Nights u Tallinnu, a od tada je osvojio mnoge nagrade i priznanja, uključujući i one za najbolji scenarij u Beogradu (FEST) i Londonu (Raindance Film Festival), te Zlatnu arenu za najbolju glavnu glumicu u kategoriji manjinskih koprodukcija (Judita Franković Brdar) na prošlogodišnjem izdanju Pulskog filmskog festivala. 

Međunarodni žiri južnokorejskog festivala čine: redatelj, scenarist i ravnatelj Filmske škole Griffith (Sveulilište Griffith u Australiji) Herman Van Eyeken, filmski kritičar Jean-Michel Frodon, te redateljica Helen Lee

Međunarodni filmski festival u Gangneungu održava od 5. do 7. studenog, u smanjem obimu, na nekoliko lokacija. U sklopu festivala prikazat će se 25 naslova iz 14 zemalja. Osim filmskog, festival nudi i industrijski program koji će se ove godine odvijati online. Više o festivalu možete saznati na službenoj stranici.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Ribanje i ribarsko prigovaranje, Izbrisana

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.