Preskoči na glavni sadržaj

Međunarodna premijera kratkometražnog filma Grimizno na festivalu SHNIT

Četrnaesto izdanje Međunarodnog festivala kratkometražnog filma SHNIT održava se od 5. do 16. listopada, a na spomenutom festivalu svoju međunarodnu premijeru u sklopu natjecateljskog programa imat će igrani film Grimizno u režiji Dijane Mlađenović. 

Osim u Bernu, festival se simultano odvija u još sedam gradova svijeta (Bangkoku, Buenos Airesu, Kairu, Cape Townu, Hong Kongu, Moskvi i San Joséu). Na taj način SHNIT kroz svoj natjecateljski program PLAYGROUND u isto vrijeme, na svih pet kontinenata, pruža publici istovrsni program, potaknut idejom međunarodne razmjene filmskih ideja i priča. 

Film Grimizno bavi se atmosferom nastalom nakon svršetka vojne akcije – atmosferom pobjedničke opuštenosti, suborstva i solidarnosti, koju će iznenada i nepovratno narušiti otkriće skrivenog zločina. 

'Ako filmska umjetnost ima svoju društvenu misiju, misija kratkog igranog filma Grimizno je povećanje svijesti o različitim perspektivama i iskustvima rata i stradanja. S druge strane tu je i prevažno pitanje odgovornosti svakog od nas za zauzimanje stava prema nasilju, počinjenog u ratnim ili mirnodopskim okolnostima' izjavila je redateljica. 

Uz režiju Dijana Mlađenović potpisuje scenarij i produkciju, direktor fotografije je Dragan Ruljančić, montažu potpisuje Nina Velnić, glazbu Borna Buljević, glavne uloge igraju Alma Prica, Nikša Butijer i Vilim Matula, a film je nastao u produkciji kuće Kinematograf, te uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. 

U sklopu međunarodnog festivala kratkometražnog filma SHNIT prikazat će se izbor od 200 kratkometražnih filmova raznih žanrova i stilova, a sve ostale detalje potražite na službenoj stranici festivala

Inače, svoju regionalnu premijeru film Grimizno imat će na 12. filmskom festvalu Slobodna zona koji će se od 10. do 15. studenog održati u Beogradu. Filmski program ovog festivala bazira se na angažiranoj, suvremenoj filmskoj produkciji, a čiji je cilj bavljenje aktualnim društvenim i političkim temama iz cijelog svijeta. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Grimizno 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.