Preskoči na glavni sadržaj

Masterclass predavanje Karpa Ačimovića Godine

U ponedjeljak, 16. svibnja u zagrebačkom MM centru (Dokukino KIC u gostima) održat će se masterclass predavanje jednog od najvažnijih predstavnika jugoslavenskog crnog vala Karpa Ačimovića Godine, nakon čega će publika moći pogledati i tri epizode dokumentarnog serijala Ram za nekoliko poza (1976.) kojeg je režirao Karpa. Predavanje počinje u 19 sati, projekcija u 21 sat, a ulaz na oba događaja je besplatan. 

Inspirativno predavanje Karpa Ačimovića Godine organizira Udruga Restart u suradnji sa Subversive Festivalom. Iako je najpoznatiji kao snimatelj nekih kultnih djela iz povijesti jugoslavenskog filma kao što su Rani radovi Želimira Žilnika, Okupacija u 26 slika Lordana Zafranovića i Žena s krajolikom Ivice Matića, Karpo Ačimović Godina u životu je bio i montažer, sveučilišni profesor, režiser kazališnih predstava, opera i radio-drama, pa čak i operni pjevač. No, važnije od svega toga, režirao je i vlastite filmove, od kojih se posebno ističu kratkometražna remek-djela koja je nanizao u doba crnog vala između 1967. i 1972. Za razliku od svojih kolega, Godina je u njima preispitivao društveno-političku situaciju u zemlji na sasvim poseban, suptilno razbarušen, anarhičan i duhovit način, kao što možemo vidjeti u dokumentarcima Zdravi ljudi za razonodu i O ljubavnim vještinama ili Film s 14441 kvadratom ili u dokumentarnoj TV seriji Ram za nekoliko poza. Na ovom masterclassu fokus je upravo na tom dijelu Godininog stvaralaštva, iako se dotiče i drugih tema (i dilema). 

Masterclass predavanje će moderirati novinar i redatelj Ivan Ramljak.

Karpo Ačimović Godina rođen je 1943. u Makedoniji. Većinu svojih kratkih filmova snimio je u produkciji tada vrlo agilnog i radikalnog novosadskog Neoplanta filma (zaslužni i za Rane radove i WR - Misterije organizma Dušana Makavejeva), koji je stradao u čistkama 1971. i 1972., kao uostalom i cijeli crni val. Nakon nasilne pauze od 1980. do 1990.  režirao je i tri dugometražna filma (Splav meduze, Crveni boogie i Umjetni raj), a već nekoliko desetljeća živi u Sloveniji, gdje je donedavno predavao filmsku režiju i fotografiju na ljubljanskoj akademiji. Dobitnik je Prešernove nagrade za životno djelo, najvećeg slovenskog priznanja za dostignuća na području umjetnosti. 

 Program:  
19.00 do 21.00 – Masterclass predavanje 
21.00 do 23.00 – Projekcija tri epizode dokumentarnog serijala Ram za nekoliko poza 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.