Preskoči na glavni sadržaj

Marko Marka Šantića nagrađen u Indiji i Velikoj Britaniji 

Kratkometražni igrani film Marko redatelja Marka Šantića i scenarista Gorana Vojnovića osvojio je nagradu za najbolju montažu na nedavno održanom festivalu River Stone u Indiji, a prije toga slavio je i u Velikoj Britaniji, točnije u Birminghamu na Indie Filmopolis festivalu, gdje je osvojio čak četiri nagrade. Film je do sada prikazan na više od 20 domaćih i međunarodnih festivala, a dosad se ovjenčao sa sveukupno osam nagrada.

"Scenarist Goran Vojnović je scenarij za kratki igrani film Marko napisao prije petnaestak godina, a tekst ni danas nije izgubio na aktualnosti. Susret dvaju očeva čiji su se sinovi našli na suprotnim stranama je priča o besmislu rata i praznini koja nakon toga ostaje. Veseli me da film putuje po festivalima i da je dobro prihvaćen od publike i kritike, te se nadam da će imati dugi festivalski život," rekao je redatelj Marko Šantić.

Marko je svoju festivalsku premijeru imao na Motovun Film Festivalu prošle godine. Nakon toga je prikazan na mnoštvo festivala poput LA Shorts (SAD), Filmskom festivalu u Tirani (Albanija) i Filmskom festivalu u Izmiru (Turska).

Film je do sada dobio nagradu za najbolji kratkometražni film na festivalima u Kolumbiji i Singapuru, posebno priznanje na festivalu u Italiji, nagradu za najbolju montažu u Indiji (Međunarodni filmski festival River Stone), te je nedavno na Filmskom festivalu Indie Filmopolis u Birminghamu u Velikoj Britaniji dobio nagradu publike, nagradu za najbolju dramu, nagradu za najboljeg glumca (Mate Gulin) i nagradu za najbolju montažu (Jurij Moškon).

Glavne uloge u filmu ostvarili su Mate Gulin, Snježana Sinovčić Šiškov i Feđa Stojanović.

Producent je Jure Bušić, direktor fotografije Ivan Zadro, montažer slike Jurij Moškon, skladatelj Arthur Dairaine, snimatelj tona i montažer zvuka Nikola Cvijanović, kostimografkinja Katarina Zaninović, majstorica maske Iva Gašparac, scenografkinja Ines Atman, a izvršni producent Nikola Tomić.

Film je nastao u produkciji Jake produkcije (Hrvatska) i u koprodukciji Filmarta (Srbija), Hippocampe produkcije (Francuska) i Invide (Slovenija). Prodajni zastupnik je Origine Films iz Francuske. Film će u 2022. nastaviti s festivalskom distribucijom, te će se nakon toga početi prikazivati na VOD platformama i televizijama.

Film je u Hrvatskoj sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.