Preskoči na glavni sadržaj

Marijine u programu Documentary Fortnighta newyorške MoMA-e

Film Marijine riječke redateljice Željke Sukove bit će predstavljen u okviru festivala MoMA's Documentary Fortnight 2012 koji se održava u New Yorku od 16. do 28. veljače.

MoMA’s Documentary Fortnight je međunarodni festival posvećen umjetničkim dokumentarnim filmovima. Dvotjedna manifestacija koja se održava svake godine u veljači osnovana je 2001. godine. Selekcija međunarodnih dugometražnih i kratkometražnih ostvarenja predstavlja širok raspon kreativnih kategorija koje nadilaze klasične dokumentarne forme. U program Documentary Fortnighta 2012. uključeno je preko četrdeset filmova, uz gostovanja autora, brojni performansi i glazbeni nastupi.

Film Marijine bit će prikazan u ponedeljak 27. veljače u dvorani T3 u MoMA-i i u sklopu programa Gala Closing Night, u utorak 28. veljače u 20 sati u Nitehawk Cinema (Williamsburg, Brooklyn) gdje se održava svečano zatvaranje Festivala. Film će predstaviti redateljica i scenaristica Željka Suková te direktor fotografije i montažer Aleš Suk.

Nastao u produkciji riječke Udruge UKUS, film je razigrana dokumentarno-igrana posveta pokojnoj baki riječke redateljice Željke Sukove s njenom sestričnom Ninom Violić u jednoj od naslovnih uloga. Nakon premijere na međunarodnom festivalu dokumentarnog filma Hot Docs u Torontu u travnju 2011., film je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Karlovym Varyma gdje je osvojio nagradu FEDEORA Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana.

Film je imao hrvatsku premijeru krajem listopada na Zagreb Film Festivalu, a u studenom je prikazan u natjecateljskom programu najvećeg festivala dokumentarnog filma u Skandinaviji, Međunarodnog festivala dokumentarnog filma CPH:DOX u Kopenhagenu.

MoMA – Documentary Fortnight 2012

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.