Preskoči na glavni sadržaj

Marijine osvojile nagradu kritičara FEDEORA u Karlovym Varyma

Dokumentarno - igrani film Marijine riječke redateljice Željke Sukove s Ninom Violić, Željkom Sukovom i Milom Čuljak u glavnim ulogama osvojio je nagradu FEDEORA Udruženja filmskih kritičara Europe i Mediterana na 46. međunarodnom festivalu u Karlovym Varyma (Češka).

Film o baki za A festivale koji prati pokušaj triju sestrična da se oproste od preminule bake na sebi svojstven način, prikazan je u natjecateljskom programu East of the West Karlovyh Vary, u kojem se natjecalo još 11 filmova iz istočne i srednje Europe. O dodjeli nagrade Marijinima odlučio je tročlani žiri kritičara u sastavu: Eva Af Geijerstam, Vladan Petković i Blagoja Kunovski.

Marijine su očaravajući film s živopisnim likovima koji izmjenjuju duhovite replike pod utjecajem crvenog vina, uprizoruju nadrealna 'oplakivanja' na odlagalištu otpada uz more i plešu uz glazbu Midi Lidija. Kombinacija snimljene građe i starih kućnih videa koji prikazuju Mariju i njene unuke stvara uspjeli miks zabave i nostalgije', piše Vladan Petković za portal Cineuropa.

Debitantski film Željke Sukove premijerno je prikazan početkom svibnja na festivalu Hot Docs u Torontu. Film je snimljen u produkciji riječke Udruge UKUS, montažu potpisuje češki redatelj Aleš Suk, a u filmu nastupa češki underground elektro bend Midi Lidi.

FEDEORA, Udruženje filmskih kritičara Europe i Mediterana ustanovljeno je za vrijeme Festivala u Cannesu u svibnju 2010. Čine ga profesionalni filmski kritičari iz europskih i mediteranskih zemalja.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.