Preskoči na glavni sadržaj

Manjinske koprodukcije Chris The Swiss i Deer Boy nagrađene na Europskom festivalu fantastičnog filma u Strasbourgu

Animirano-dokumentarni film Chris The Swiss redateljice Anje Kofmel osvojio je nagradu za najbolje animirano ostvarenje na 11. izdanju Europskog festivala fantastičnog filma u Strasbourgu. Osim toga, manjinska koprodukcija Deer Boy redateljice Katarzyne Gondek osvojila je posebno priznanje studentskog žirija u sekciji kratkometražnog filma. 

Film Chris The Swiss, nastao u švicarsko-hrvatsko-njemačko-finskoj koprodukciji (hrvatski koproducent je Siniša Juričić, Nukleus film) na Europskom festivalu fantastičnog filma u Strasbourgu osvojio je nagradu 'Zlatna roda' (The Golden Stark) za najbolji animirani film, koju dijeli s japanskim filmom Mirai Mamorua Hosada.

Festival se održao od 14. do 23. rujna, a projekcija Chris The Swissa na rasporedu je bila 15. i 23. rujna u kinu Star Saint-Exupéry. Ostvarenje Anje Kofmel tijekom rujna se počelo prikazivati u švicarskim kinima, a u listopadu stiže u Francusku. Hrvatska kinodistribucija filma očekuje se uskoro. 

Film je premijerno prikazan u Cannesu ove godine, u sklopu programa 'Tjedan kritike', a domaća publika imala ga je do sada prilike vidjeti na Animafestu, u Motovunu i u Opatiji. Uz to, Chris the Swiss je prikazan na festivalima u Annecyu, Karlovym Varyma, Locarnu, Sarajevu, Melbourneu te na Kosovu, gdje je i nagrađen. 

Chris the Swiss je debitantsko dugometražno ostvarenje redateljice Anje Kofmel koja potpisuje i scenarij. Okosnica priče i predložak za subjektivno ispričani animirani film je smrt mladog švicarskog novinara Christiana Würtenberga, koji je ubijen tijekom rata u bivšoj Jugoslaviji.

U konkurenciji kratkometražnih filmova, film Deer Boy redateljice Katarzyne Gondek nastao u poljsko-belgijsko-hrvatskoj koprodukciji (hrvatska koproducentica je Barbara Vekarić, Filmska udruga Motion), osvojio je posebno priznanje studentskog žirija. Deer Boy se prikazivao 15., 19. i 20. rujna u kinu Star Saint-Exupéry.

Kratkometražni igrani film Katarzyne Gondek je premijerno prikazan na festivalu u Krakówu krajem svibnja ove godine, a zatim i u međunarodnoj konkurenciji kratkometražnih filmova na Filmskom festivalu Sundance. Riječ je o kombinaciji žanrova horora i bajke, uz elemente apsurdnog humora. Likovima u priči o sinu lovca kome narastu rogovi glasove daju Doris Šarić-Kukuljica, Ivan Mokrović, Kristijan Ugrina, Fran Dobrić i Dario Sabljić.

Popis svih dobitnika 11. izdanja Europskog festivala fantastičnog filma možete pogledati na službenoj stranici

Naslovne fotografije: scene iz filmova Chris The Swiss i Deer Boy

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.