Preskoči na glavni sadržaj

Manjinska koprodukcija Majka bugarski je kandidat za Oscara

Dugometražni igrani film redateljice Zornitse Sophije, drama Majka, bugarski je kandidat za 95. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma u 2022. godini. Film je nastao u koprodukciji hrvatske kuće Focus Media, koproducentice Irene Marković. 

Majka je priča o kazališnoj redateljici Eleni koja nastoji napredovati u karijeri, istovremeno pokušavajući zatrudnjeti sa svojim suprugom Leonom. No sa samo 32 godine, Elena neočekivano ulazi u menopauzu, a njen san o majčinstvo čini se udaljenijim no ikad. Elena svoju energiju preusmjerava u novi projekt - kazališni program za siročad u Bugarskoj koji je kasnije osnovala i u Keniji. U tom procesu otkriva da je umjesto tročlane obitelji stekla mnogo veću. Priča je bazirana na stvarnom životu jedne od protagonistica dokumentarnog filma Modus Vivendi Zornitse Sophije (2007.), koji prikazuje sudbine sedmero ljudi koji nisu prezali ni pred čim kako bi ostvarili svoje snove. 

Scenarij filma potpisuje sama redateljica Zornitsa Sophia, uz Miglenu Dimovu-Kumitski

Leona u filmu utjelovljuje hrvatski glumac Leon Lučev, a od ostalih hrvatskih filmskih djelatnika, na filmu su radili i Dubravka Premar (dizajn zvuka), Ivan Zelić (predmiks, montaža zvuka), Darko Marković (skladatelj) i Krsto Jaram (grafički dizajner). 

Majka nastaje u produkciji redateljičine kuće MQ Pictures iz Bugarske, u koprodukciji s hrvatskom Focus Media (koproducentica je Irena Marković), njemačkom Ostlicht Filmproduktion (Marcel Lenz) i bugarskim studijem Nu Boyana. 

Film, između ostalih, ima i potporu Hrvatskog audiovizualnog centra kroz Javni poziv za poticanje filmskih koprodukcija s manjinskim hrvatskim udjelom

Naslovne fotografije: Daria Simeonova i Leon Lučev na setu filma Majka; scena iz filma Majka

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.