Preskoči na glavni sadržaj

Manjinska koprodukcija Grudi crnogorski je kandidat za Oscara

Hrvatska manjinska koprodukcija, igrani film Grudi, prema scenariju Vladislave Vojnović i Marije Perović, u režiji Marije Perović, crnogorski je kandidat za 93. nagradu Oscar Američke akademije filmske umjetnosti i znanosti u kategoriji najboljeg međunarodnog dugometražnog filma u 2020. godini.

Film prati Anu (Marija Škaričić), Zorku (Nada Šargin) i Jelenu (Dubravka Drakić) koje se susreću u rodnom gradu na dvadeset i petoj godišnjici mature. Njih tri žive u tri različite zemlje nastale raspadom Jugoslavije i svaka ima drukčiji, ali ozbiljni, problem s grudima. Tu je i njihov šarmantni školski prijatelj Fuki (Vojin Ćetković) sklon nestašlucima. Tijekom tri naredna dana, u Nikšiću, četvero će prijatelja preispitati svoje živote i suočiti se s neizvjesnom budućnosti.

Film je sufinanciran sredstvima Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audiovizualnog centra kao koprodukcija Crne Gore, Hrvatske i Srbije. Realiziran je u produkciji producentske kuće Kino d.o.o i Open Box Studio iz Podgorice, a hrvatska koproducentica je Sanja Šamanović iz  umjetničke organizacije Mitropa. Film je dijelom sniman u Splitu, a osim Marije Škaričić u filmu se pojavljuje i glumica Bruna Bebić.

Crnogorski kandidat za Oscara, Grudi, nastao prema istoimenoj nagrađenoj seriji, svjetsku premijeru je imao na 22. Filmskom festivalu Herceg Novi – Montenegro film festival. 

Prikazan je na filmskim festivalima u Cottbusu, Stockholmu, Parizu, Izmiru, Tirani, Puli, Prištini, Zagrebu, Bihaću, Vrnjačkoj Banji, Valjevu, Nišu, Mostaru, Trebinju, Leskovcu, Tuzli, Herceg Novom, Ulcinju i Mojkovcu. Dobio je Specijalno priznanje žirija na Filmskom festivalu "Seanema" u Ulcinju, "Veliku povelja Leotara" na 8. Festivalu u Trebinju, a Vojin Ćetković je dobio nagradu za glavnu mušku ulogu na Mojkovačkoj filmskoj jeseni i Povelju za izuzetnu mušku ulogu na 55. Festivalu glumačkih ostvarenja "Filmski susreti Niš 2020".

Naslovna fotografija: scena iz filma Grudi

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.