Preskoči na glavni sadržaj

Malo se sjećam tog dana Leona Lučeva nagrađen na 19. goEastu

Na 19. izdanju Međunarodnog festivala srednjoeuropskog i istočnoeuropskog filma goEast, koji je trajao od 10. do 16. travnja u njemačkom Wiesbadenu, debitantski film Leona Lučeva Malo se sjećam tog dana, nagrađen je za najbolji kratkometražni igrani film. 

Film Malo se sjećam tog dana redatelja Leona Lučeva dobitnik je nagrade RheinMain za najbolji igrani kratkometražni film koju dodjeljuje žiri sastavljen od predstavnika kulturnih udruga istočnoeuropskih zemalja s područja regije Franfurt Rajna-Majna. Nagrada podrazumijeva i novčani iznos od 2 500 eura.

U obrazloženju odluke žirija stoji kako film Leona Lučeva, koji je obiteljska drama, suprotstavlja teme smrti i života, žalosti i sreće koje se pametno međusobno isprepliću. Ono što protagonist ne može izgovoriti, redatelj razvija u radu s kamerom, a zbor stilskih usporedbi i izvrsna glumačka postava čine fim dirljivim.

Film je nastao u produkciji tvrtke everything works, a sniman je na otoku Zlarinu, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. Radnja filma zbiva se na proslavi rođendana najmlađe Goranove kćeri Zoe. Dok se prijatelji i obitelj okupljaju na proslavi, Goran odlučuje za sebe zadržati tešku vijest koja bi svima pokvarila dan. Njegovo vedro raspoloženje i igra savršenog domaćina prevarit će sve osim jedne osobe koja osjeća tešku buru emocija koje ključaju u Goranu. U filmu glume Goran Bogdan, Nina Violić, Daria Lorenci Flatz, Sandro Miljuš i Sonja Perkov. Osim što je film režirao, Leon Lučev potpisuje i scenarij. 

Osim spomenutog filma, na goEast festivalu prikazivala su se još tri hrvatska naslova: hrvatsko-estonski kratkometražni animirani film Demonstracija briljantnosti u 4 čina Lucije Mrzljak i Mortena Tšinakova; manjinska koprodukcija Bog postoji, njeno ime je Petrunija te kratkometražani igrani film Deer Boy, također manjinska koprodukcija, nastao u režiji Katarzyne Gondek

Wiesbaden tijekom trajanja festivala postaje najvažniji međunarodni centar za srednjoeuropski i istočnoeuropski film, a u sklopu goEasta prikazalo se više od 100 filmova raznih rodova. Festival je posvećen predstavljanju bogatstva i raznolikosti srednjoeuropske i istočnoeuropske kinematografije publici u zapadnoj Europi. Više o festivalu možete saznati na njegovim službenim stranicama

Dobitnik glavne nagrade 19. goEast festivala je ruski film Kiselota redatelja Alexandera Gorchilin, kojem je pripao Zlatni ljiljan i novčana nagrada od 10 000 eura. 

Naslovne fotografije: scene iz filma Malo se sjećam tog dana

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.