Preskoči na glavni sadržaj

Majči je najbolji film 2018. godine po izboru portala Dokumentarni.net

Nagrada za najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine po izboru portala Dokumentarni.net. dodijeljena je u zagrebačkom Dokukinu KIC u petak, 22. veljače. 

Nakon Dum spiro spera (Factum, 2017.) Pere Kvesića i Oni samo dolaze i odlaze (Hrvatski filmski savez, 2017.), uredništvo portala (Višnja Vukašinović, Iva Rosandić i Hrvoje Krstičević) naj-domaćim dokumentarcem protekle godine proglasilo je film Majči (Akademija dramske umjetnosti u Zagrebu, 2018.) redatelja Josipa Lukića, koji je uz spomenutu dobio i nagradu glavnog urednika Hrvoja Krstičevića.

Dokumentarni film Majči donosi nesvakidašnje iskren razgovor autora i njegove majke Dragice, a nastao je u sklopu kolegija filmske režije (Portretni dokumentarni film) Akademije filmske umjetnosti u Zagrebu. Pobjedniku je pripala unikatna umjetnička skulptura, djelo likovne umjetnice Hristine Rizzitelli.

'Nagradu za najbolji hrvatski dokumentarni film 2018. godine po izboru portala Dokumentarni.net dodjeljujemo filmu Majči koji je na velika vrata u domaću kinematografiju uveo beskompromisnu bliskost, pokazavši kako je susret roditelja i djeteta autentičan upravo onda kada se događa van svih društvenih i filmskih konvencija. Redatelj filma Josip Lukić odvažno je testirao granice ljudskog i filmskog jezika, koje je rezultiralo vatrometom emocija i značenja', pročitala je obrazloženje nagrade filmska kritičarka i članica redakcije Višnja Vukašinović.

'Imponira mi ova nagrada, jer ako išta znamo raditi u Hrvatskoj, znamo raditi dobre dokumentarne filmove. Bilo je i ove godine dobrih dokumentaraca, bit će i idućih. Najveća mi je želja i nada da će netko za trideset-četrdeset godina kopajući po starim CD-ima ili vimeo kanalima, pronaći naše filmove i reći: ‘Ovdje se radilo nešto dobro!’ S nama večeras nije moj snimatelj Marinko Marinkić, kojem sam već vjerojatno dosadio. On je zaslužan za barem 30-40 posto filma, jer je osim odlične fotografije, za vrijeme snimanja smirivao mene i majku. Zahvalio bih profesorima Goranu Deviću i Zvonimiru Juriću na ljudskoj i logističkoj potpori u proteklih godinu dana te Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu za promociju filma', rekao je Lukić.

Nakon svečane dodjele i projekcije filma, moderatorica Višnja Vukašinović u opuštenoj atmosferi porazgovarala je na malom panelu s dokumentaristima koji su obilježili prošlogodišnju domaću nefikcijsku godinu: Goranom Devićem, Nebojšom Slijepčevićem, Sunčicom Anom Veldić, Lovrom Mrđenom, Nikolinom Bogdanović, Ivanom Ramljakom, Jadrankom Cicvarić Šiftar, Arsenom Oremovićem i Josipom Lukićem.

Naslovna fotografija: Josip Lukić s nagradom

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.