Preskoči na glavni sadržaj

Ljudožder vegetarijanac u službenoj konkurenciji Međunarodnog festivala u Moskvi

Dugometražni igrani film Ljudožder vegetarijanac redatelja i scenarista Branka Schmidta uvršten je u službenu konkurenciju 34. Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi koji se održava od 21. do 30. lipnja.

Ljudožder vegetarijanac nastao je u koprodukciji Telefilma i Hrvatske radiotelevizije i uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra. Radi se o adaptaciji romana Ive Balenovića s kojim je Schmidt vrlo uspješno surađivao i na prethodnom filmu Metastaze.

Naslovnu ulogu korumpiranog i beskrupuloznog ginekologa tumači Rene Bitorajac, a u ostalim ulogama se pojavljuju Leon Lučev, Emir Hadžihafisbegović, Zrinka Cvitešić, Nataša Janjić, Slaven Knezović, Daria Lorenci, Rakan Rushaidat, Ksenija Pajić, Zdenko Jelčić, Ljubomir Kerekeš, Ksenija Marinković, Melita Matijević, Krešimir Mikić i Mustafa Nadarević. Producent filma je Stanislav Babić.

Poziv na festival u Moskvu ujedno je i međunarodna premijera Schmidtovog filma, a Ljudožder vegetarijanac prvi je domaći film u posljednja dva desetljeća koji je uvršten u službenu konkurenciju tog prestižnog festivala.

Moskovski festival prvi je u nizu festivala na kojima će se Ljudožder vegetarijanac predstaviti inozemnoj publici.
Mislim da je to najbolji mogući početak festivalske i međunarodne karijere filma jer se radi o velikom festivalu s dugom tradicijom. Očekujemo da će se to odraziti i na nastavak festivalskog života filma i međunarodnu distribuciju, izjavio je Branko Schmidt povodom moskovske i međunarodne premijere Ljudoždera vegetarijanca.

Međunarodni filmski festival u Moskvi jedan je od najstarijih svjetskih festivala. Prvo izdanje održano je 1935. godine, kad je žirijem predsjedavao Sergej Ejzenštejn. Od 1959. godine festival prelazi na godišnji ritam održavanja, a poseban uzlet doživljava šezdesetih godina prošloga stoljeća. Dugogodišnji direktor i glavni selektor festivala je ruski glumac i redatelj Nikita Mikhalkov.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.