Preskoči na glavni sadržaj

Ljudožder vegetarijanac u hrvatskim kinima od 1. ožujka!

Novi film Branka Schmidta Ljudožder vegetarijanac adaptacija je istoimenog romana Alena Bovića, a glavne uloge tumače Rene Bitorajac, Leon Lučev, Zrinka Cvitešić, Nataša Janjić, Emir Hadžihafisbegović, Mustafa Nadarević, Ljubomir Kerekeš, Darija Lorenci i mnogi drugi.

Radnja Ljudoždera vegetarijanca odvija se u vodećoj hrvatskoj ginekološkoj klinici. Glavni lik filma je Danko Babić, ambiciozni i beskrupulozni liječnik koji ne preže ni pred čime kako bi ostao u poslu. On podmeće kolegama, falsificira nalaze, izvodi ilegalne pobačaje i surađuje s kriminalnim podzemljem. Ipak, pokazat će se da i njegova beskrupuloznost ima granice: kada ga šef narko-mafije Jedinko zatraži da napravi abortus žene u sedmom mjesecu trudnoće jer je trudna s jednim političarem, Babić odbija jer vjeruje da se radi o ubojstvu, a ne o abortusu.

U ulozi Danka Babića našao se Rene Bitorajac, koji je za ulogu nasilnika Krpe u Schmidtovom posljednjem filmu Metastaze (2009) nagrađen Zlatnom arenom za najbolju glavnu mušku ulogu na Festivalu igranoga filma u Puli. Šefa narko-mafije Jedinka glumi Emir Hadžihafisbegović, a Leon Lučev korumpiranog policijskog inspektora Iliju. Zrinka Cvitešić glumi doktoricu specijalizanticu Lovrić, a Nataša Janjić našla se u ulozi medicinske sestre Lane.

Ljudožder vegetarijanac snimljen je prema istoimenom romanu Alena Bovića iz 2010. godine. Bović je ujedno i autor hit-romana Metastaze (2006) prema kojem je Schmidt snimio višestruko nagrađivani, te od publike i kritike hvaljeni istoimeni film koji je na Festivalu igranog filma u Puli 2009. godine nagrađen trima Zlatnim arenama, uključujući i onom za najbolji film. Alen Bović inače je pseudonim hrvatskog pisca i liječnika Ive Balenovića koji se, nakon seciranja miljea hrvatskih nogometnih navijača, u svom sljedećem romanu odlučio pozabaviti dijametralno suprotnom i njemu bližom sferom društva koja, pokazalo se, također nije imuna na afere i skandale i usko je povezana s kriminalnim podzemljem.

Osim autora književnog predloška i dijela glumačke ekipe, na Ljudožderu vegetarijancu ponovno su se okupili filmaši zaslužni za autentičnost Metastaza: direktor fotografije Dragan Ruljančić, montažeri Vesna Lažeta i Hrvoje Mršić, kostimerka Željka Franulović, te majstorica maske Jasna Rosini, dobitnica treće Zlatne arene na fesitvalu u Puli. Za produkciju je zadužena produkcijska tvrtka Telefilm, a film je snimljen na nekoliko lokacija, uglavnom u zagrebačkim bolnicama.

Premijera Ljudoždera vegetarijanca održat će se 27. veljače u 20 sati u multipleksu Cinestar Novi Zagreb u Avenue Mallu, a u hrvatskim kinima moći će ga se pogledati od 1. ožujka.

Trailer za film pogledajte ovdje.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.