Preskoči na glavni sadržaj

Ljudožder vegetarijanac nagrađen na FEST-u

Film Branka Schmidta Ljudožder vegetarijanac osvojio je Nagradu Dinko Tucaković koju dodijeljuje FIPRESCI žiri na upravo završenom, 41. izdanju Međunarodnog filmskog festivala FEST u Beogradu.

Žiri FIPRESCI Srbija u sastavu Milan Vlajčić, Miša Novaković i Radmila Djurica većinom glasova je donio je odluku da se Nagrada Dinko Tucaković dodijeli filmu Branka Schmidta Ljudožder vegetarijanac za efektno predstavljanje mizantropije, ukorijenjene korupcije i lažne humanosti u zemljama tranzicije. Najboljim filmom natjecateljskog programa Evropa van Evrope proglašen je izraelski film Orlovi u režiji Drora Saba, a posebno priznanje dodijeljeno je dokumentarnom filmu Albertov put Predraga Bambića.

Ljudožder vegetarijanac osvojio je čak pet Zlatnih arena na filmskom festivalu u Puli 2012. godine, među ostalim za režiju i za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac). Nakon domaćeg uspjeha film je imao vrlo bogat i uspješan internacionalni festivalski život - bio je uvršten u službenu konkurenciju uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi, u rujnu 2012. Branko Schmidt nagrađen je Srebrnim delfinom za najbolju režiju na Međunarodnom filmskom festivalu Festroia u Portugalu, a u isto vrijeme Rene Bitorajac osvojio je nagradu za najbolju glavnu ulogu na Fantastic Festu, najvećem žanrovskom festivalu u SAD-u, specijaliziranom za horor, fantastiku i znanstvenu fantastiku.

Ljudožder vegetarijanac nastao je u produkciji Telefilma, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.