Preskoči na glavni sadržaj

Ljudožder vegetarijanac je hrvatski kandidat za Oscara

Sedamnaestero članova komisije Hrvatskog društva filmskih djelatnika, u četvrtak, 13. rujna 2012. godine, tajnim je glasovanjem, natpolovičnom većinom od trinaest glasova odlučilo da će film Ljudožder vegetarijanac, redatelja Branka Schmidta, u produkciji Telefilma predstavljati hrvatsku kinematografiju u selekcijskom procesu Američke akademije filmskih umjetnosti i znanosti za nagradu Oscar u kategoriji najboljeg stranog filma. Nominacije za tu prestižnu američku filmsku nagradu objavit će se 15. siječnja 2013.

U konkurenciji su bili još Cvjetni trg Krste Papića, Ćaća Dalibora Matanića, Fleke Alda Tardozzija, Koko i duhovi Daniela Kušana i Noćni brodovi Igora Mirkovića. U nekoliko sljedećih mjeseci film će imati i uzbudljiv festivalski život - u rujnu odlazi na festival Raindance u Londonu i Međunarodni filmski festival u Helsinkiju, a potom na Međunarodni filmski festival u Hamburgu i na međunarodni filmski festival FESTROIA u portugalskom Setubalu. U listopadu će se prikazati u Haagu, a u studenom i prosincu na festivalima u Cottbusu i Kairu.

Ljudožder vegetarijanac je suvremena mračna priča o uspješnom, ali nemoralnom i korumpiranom ginekologu (Rene Bitorajac) koji svoje ambicije ostvaruje uz pomoć zagrebačkog podzemlja. Riječ je o adaptaciji romana Ive Balenovića s kojim je Schmidt surađivao i na prethodnom filmu Metastaze.

Na ovogodišnjem filmskom festivalu u Puli osvojio je pet Zlatnih arena, među ostalim za režiju i za najbolju glavnu mušku ulogu (Rene Bitorajac), a bio je uvršten i u službenu konkurenciju uglednog Međunarodnog filmskog festivala u Moskvi.

Ovogodišnja, 85. dodjela Oscara, održat će se u Hollywoodu 24. veljače 2013.

Vizuali iz Ljudoždera vegetarijanca mogu se preuzeti ovdje.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.