Preskoči na glavni sadržaj

Ljeto kada sam naučila letjeti u hrvatskim kinima pogledalo više od 30.000 ljudi

Film o odrastanju redatelja Radivoja Antića dosad je na velikim platnima diljem Hrvatske pogledalo više od 30.000 ljudi. Ljeto kada sam naučila letjeti je trenutno u 12. tjednu prikazivanja u multipleksima Cinestar i u nezavisnim kinima. Film nastaje u manjinskoj hrvatskoj koprodukciji, a koproducentica filma je Ankica Jurić Tilić (Kinorama). 

"Ovaj film stvarno možemo mirna srca preporučiti i djeci i odraslima, a i onima koji su točno između ta dva svijeta. Još malo, pa ćemo moći reći da ga je ukupno pogledalo četvrt milijuna kino gledatelja. Budite jedan od njih, obećavamo dobru zabavu i iskrene emocije," rekla je koproducentica filma, Ankica Jurić Tilić

Ljeto kada sam naučila letjeti trenutno je u 12. tjednu prikazivanja u hrvatskim kinima, a prema podacima distributera (Zagreb Film Festival) objavljenima na stranici BoxOffice.hr, film je dosad pogledalo 31.135 ljudi. 

Glavna junakinja priče je dvanaestogodišnja Sofija pred kojom je naizgled dosadno ljeto s bakom (Olga Odanović) na otoku Hvaru, kod bakine sestre (Snježana Sinovčić) koju Sofija nikada nije upoznala. Djevojci prijeti ljetovanje bez interneta i bez društva, ali idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvorit će ga u nezaboravnu ljetnu avanturu.

U ulozi Sofije koja na Hvar dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje igraju Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić te Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge pripale su Žarku Lauševiću Frani Lasiću.

Scenarij za film napisala je Ljubica Luković, a režirao ga je Radivoje Andrić, najpoznatiji po filmovima Munje i Kad porastem biću Kengur. Film je gotovo u cijelosti snimljen na otoku Hvaru u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, u koprodukciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije, hrvatske Kinorame, bugarskih kuća Art Fest i Doli Media Studio te slovačke Silverart. Producenti su Maja Popović i Milan Stojanović, a koproducenti Ankica Jurić Tilić, Mira Staleva, Stefan Kitanov, Katarína Krnáčová, Miroslav Mogorović i Dobromir Chochov

Ljeto kada sam naučila letjeti ovjenčan je Nagradom najboljeg europskog filma za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj. Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio najvišu ocjenu publike (4, 87) od svih filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, a glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Film koji se ovog ljeta i jeseni prikazivao i u kinima diljem regije, također je prikazan na mnoštvu svjetskih i regionalnih festivala poput  Zlín Film Festival, festivalu BIKY u Busanu i Locarno Film Festivala, a u studenom mu slijede i projekcije na festivalima u Solunu, Tallinnu (Black Nights) i u Cottbusu (Festival istočnoeuropskog filma).

Naslovne fotografije: scene iz filma Ljeto kada sam naučila letjeti

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.