Preskoči na glavni sadržaj

Ljeto kada sam naučila letjeti kreće u redovnu kinodistribuciju diljem Hrvatske

U kinima i multipleksima od četvrtka, 11. kolovoza, počinje prikazivanje hrvatske manjinske koprodukcije (hrvatski koproducent je Kinorama), obiteljskog filma Ljeto kada sam naučila letjeti redatelja Radivoja Andrića. 

Glavna junakinja priče je dvanaestogodišnja Sofija pred kojom je naizgled dosadno ljeto s bakom (Olga Odanović) na otoku Hvaru, kod bakine sestre (Snježana Sinovčić) koju Sofija nikada nije upoznala. Djevojci prijeti ljetovanje bez interneta i bez društva, ali idiličan jadranski otok, cool ekipa, prvi poljubac i razotkrivena obiteljska tajna pretvorit će ga u nezaboravnu ljetnu avanturu.

U ulozi Sofije koja na Hvar dolazi iz Beograda je Klara Hrvanović, a njene nove prijatelje, djecu s Hvara, igraju
Luka Bajto, Zadranka Ema Kereta Rogić te Domina Ančić i Domagoj Ostoja. Sporedne muške uloge pripale su Žarku Lauševiću i Frani Lasiću.

Film koji je u regiji već prikupio 200 000 gledatelja, ovjenčan je Nagradom najboljeg europskog filma za djecu na međunarodnom festivalu BUFF u Švedskoj. Na Pulskom filmskom festivalu film je osvojio najvišu ocjenu publike (4, 87) od svih filmova u domaćoj i međunarodnoj konkurenciji, a glumica Snježana Sinovčić nagrađena je Zlatnom arenom za najbolji hrvatski doprinos u manjinskoj koprodukciji. Hrvatska koproducentica filma je Ankica Jurić Tilić, a koproducent filma je Kinorama.

Ljeto kada sam naučila letjeti priča je o odrastanju koju je u scenarij prema istoimenom romanu Jasminke Petrović pretočila mlada scenaristica Ljubica Luković, a režirao Radivoje Andrić kojeg pamtimo po uspješnim filmovima Munje i Kad odrastem bit ću Kengur. Film je gotovo u cijelosti snimljen na otoku Hvaru u Starom Gradu, Vrboskoj, Dolu i Jelsi, u produkciji glavnog producenta Sense Production iz Srbije i koproducenata, hrvatske Kinorame, bugarskog Art Fešta i slovačke kuće Silverart.

Projekt su podržali Hrvatski audiovizualni centar i Eurimages, a distributer je Zagreb Film Festival. 

Popis kina u kojima se film može pogledati i sve ostale informacije o filmu potražite na ovoj poveznici

Naslovna fotografija: scena iz filma Ljeto kada sam naučila letjeti

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.