Preskoči na glavni sadržaj

Leona Paraminski nagrađena za najbolju žensku ulogu na festivalu u Nici

Mlada zagrebačka glumica Leona Paraminski nagrađena je Nagradom za najbolju žensku ulogu u kratkometražnom igranom filmu Dalibora Matanića Tulum, prikazanom u programu konkurencije na nedavno završenom Međunarodnom filmskom festivalu kratkometražnog filma u Nici, u Francuskoj (10ème festival du court métrage de Nice, 20. – 25. travnja 2010.).

Leona Paraminski glavnu ulogu tumačila je i u Matanićevom kratkometražnom filmu Suša (2002.), prvom u nizu iz planirane serije šest kratkometražnih filmova (Tulum je drugi film) zajedničke teme – svakodnevice mlade djevojke čiji se emotivni svijet isprepliće s realnošću svijeta u kojem živi. U ostalim filmova glavnu ulogu odigrati će Leona Paraminski.

Najznačajniju hrvatsku glumačku filmsku nagradu Leona Paraminski osvojila je 2002. godine - Zlatnu Arenu za najbolju glavnu žensku ulogu u filmu Prezimiti u Riju Davora Žmegača.

Ovo je još jedno u nizu međunarodnih priznanja za Matanićev kratkometražni film koji je ovog mjeseca bio prikazan u konkurenciji čak triju međunarodnih festivala - Dubaiju, Bruxellesu i Nici.

Tulum je do danas prikazan na preko trideset međunarodnih filmskih festivala, a nagrađen je na njih šest od kojih su najvažnije nagrade Srce Sarajeva za najbolji kratki film Sarajevo Film Festivala i Gold Mikeldi za najbolji film španjolskog festivala Zinebi u Bilbau. U Hrvatskoj je film nagrađen prošle godine na Danima hrvatskog filma za najboljeg redatelja i najbolja glazbu te na Vukovar Film Festivalu za najbolji kratki film.

Tulum je nastao u produkciji Kinorame iz Zagreba.
 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.