Preskoči na glavni sadržaj

Lani Barić nagrada za najbolju glumicu na 49. FEST-u

Lana Barić proglašena je najboljom glumicom 49. izdanja Međunarodnog filmskog festivala FEST-a, za ulogu u filmu Tereza37 za kojeg potpisuje i scenarij. 

Glavni FEST-ov žiri, kojeg čine glumac Igor Đorđević, redatelj Dane Komljen, redatelj i scenarist Zaharijas Mavroidis, glumica Dubravka Kovjanić te redateljica Ines Tanović, dodijelio je Lani Barić nagradu za najbolju žensku ulogu "za hrabru, temeljnu kreaciju žene u potrazi za slobodom."  

"Dobili smo jako puno nagrada za ovaj film, ali ja nisam dobila za glumicu, tako da sam presretna," rekla je Lana Barić na svečanoj dodjeli nagrada koja je u nedjelju, 16. svibnja označila kraj 49. Međunarodnog filmskog festivala u Beograd, FEST. 

Sama glumica, koja potpisuje i scenarij za Terezu37, svoj lik u filmu opisuje kao "vrstu osobe koju bi, možda vrlo ružno mogli nazvati sporednim likom svog života". No, kako kaže, ona joj je poželjela dati dovoljno prostora da postane glavni lik, "jer je u njoj sukus svega onoga što je problematika pozicije žene u Dalmaciji, i općenito u balkanskim društvima."

"U nju sam upisala svoja iskustva, kao i iskustva žena moje obitelji i mojih prijateljica. Ona na neki način jest bazirana na dalmatinskim ženama koje poznajem i jako volim. Imamo divne ženske uloge, što u našoj kinematografiji nije često, i nadam se da neće biti presedan," dodala je Barić. 

Projekcija na FEST-u, Terezi37 bila je srpska premijera, a reakcija beogradske publike bila je i više nego pozitivna.

"Predivno iskustvo rasprodane projekcije u kinu! Nakon već doživljenih iskustava uživo s publikom u Hrvatskoj na prošlogodišnjim ljetnim projekcijama, divno je bilo osjetiti da i publika van naših granica na isti način reagira tijekom cijelog filma. Pljesak kojim su nas dočekali na pozornici, a potom istim i ispratili dugo nakon predstavljanja, zasigurno ću pamtiti," rekla je o premijernoj projekciji koja se u beogradskoj Kombank dvorani održala 11. svibnja producentica filma, Irena Marković

Cijeli popis nagrađenih filmova 49. FEST-a možete pronaći ovdje

Film Tereza37 scenaristice Lane Barić i redatelja Danila Šerbedžije ovih dana se prikazuje i na Vox Feminae Festivalu, a hrvatska publika ga je imala prilike pogledati i u sklopu programa Drive in kultura

Tereza37 svjetsku premijeru imala je na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, na kojem je osvojila čak šest Zlatnih arena, a međunarodnoj publici prvi put se predstavila na 36. Međunarodnom filmskom festivalu u Varšavi. Film od tada putuje po festivalima diljem svijeta (SAD, Libanon, Švedska, Španjolska, Crna gora, Francuska), a osim u Puli, nagradom se ovjenčao na prošlogodišnjem Zagreb Film Festivalu, gdje je osvojio nagradu publike, Zlatni bicikl te na Balkanskom festivalu novog filma u Stockholmu. Redatelj Danilo Šerbedžija je za Terezu37 osvojio i godišnju nacionalnu Nagradu Vladimir Nazor u području filmske umjetnosti. 

Film prati 37-godišnju Terezu koja živi u Splitu. Nakon nekoliko spontanih pobačaja saznaje kako postoji vjerojatnost da genetski nije kompatibilna sa svojim suprugom. Već duže osjeća pritisak okoline te započne preispitivati svoj rutinirani brak, što potakne niz događaja koji će joj promijeniti život, u duhu novostečene slobode i istine koja je samo njena.

Uloge tumače Lana Barić, Ivana Roščić, Leon Lučev, Dragan Mićanović, Marija Škaričić, Goran Marković i Goran Bogdan. Film je producirala Irena Marković (Focus Media), a nastao je uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Hrvatske radiotelevizije (HRT), Grada Zagreba i Grada Splita. 

Naslovne fotografije: Lana Barić; ekipa filma Tereza37 na premijernoj projekciji u Beogradu; ekipa filma na konferenciji za medije uoči premijerne projekcije
(*sve fotografije preuzete su sa službene stranice FEST-a)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.