Preskoči na glavni sadržaj

Lada Kamenski: Nagrade u Berlinu i Parizuamerička premijera u New Yorku

Dugometražni igrani film Lada Kamenski redateljice Sare Hribar i redatelja Marka Šantića nagrađen je na Festivalu kinematografije jugoistočne Europe SEE u Parizu te na Filmskom festivalu jugoistočne Europe u Berlinu SEEFF. Film, koji se prvi put publici predstavio prošle godine na festivalu u Puli, u svibnju je imao i svoju američku premijeru u njujorškom Muzeju pokretne slike. 

Glavne glumice filma Lada Kamenski Ksenija Marinković, Nataša Dorčić i Doris Šarić Kukuljica dijele nagradu za najbolju žensku ulogu na nedavno održanom Festivalu kinematografije jugoistočne Europe SEE u Parizu. Najboljim kratkometražnim filmom na istom festivalu proglašeno je Glavno jelo Kristine Barišić

Popis svih nagrađenih naslova pronađite na službenoj stranici festivala.

Festival jugoistočnoeuropskog filma SEE a Paris osnovan je 2011. godine, a prikazuje filmove iz Makedonije, Turske, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Rumunjske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Albanije, Grčke te Bosne i Hercegovine.

Osim toga, film Lada Kamenski osvojio je i nagrade na Filmskom festivalu jugoistočne Europe u Berlinu SEEFF koji se održavao od 23. do 26. svibnja 2019. Tamo su glavne glumice također osvojile zajedničku nagradu, a redateljica Sara Hribar i redatelj Marko Šantić nagrađeni su za najbolju režiju. 

'U ovom filmu imamo priliku vidjeti tri verzije snažnih i zanimljivih osobnosti koje se bore ne bi li izbacili onu koja utjelovljuje samu njihovu bit. Ta misija je nemoguća i vrlo nepotrebna. Ako filmska industrija prikazana u filmu želi prigušiti nečiju svjetlost kako bi se druga više sjajila, onda želimo biti pošteni i podijeliti priznanje na tri, jer su žene Lade Kamenski jednako spektakularna verzija upravo zvijezde kakvu tražimo', stoji u obrazloženju žirija kojeg su činili Gledis Bica, Hanis Bagashov, Elisabeth Korn i Maria Vitanova. Cjelovito obrazloženje za glumačku nagradu pronađite ovdje, a za režiju ovdje

Glumice su za svoju izvedbu zajedničku nagradu osvojile i lani na Leskovačkom internacionalnom festivalu filmske režije LIFFe, a Doris Šarić Kukuljica je na 65. Pulskom filmskom festivalu osvojila Zlatnu arenu za glavnu ulogu. 

Nakon projekcija na festivalima diljem Europe, Lada Kamenski je u SAD-u premijerno prikazana 11. svibnja i to na filmskom festivalu Panorama Europe u njujorškom Muzeju pokretne slike (Museum of the Moving Image). 

Filmski festival Panorama Europe pokrenuo je Češki centar u New Yorku 2009. godine, a predstavljaju ga Muzej pokretnih slika u New Yorku te članovi Nacionalnih Instituta za Kulturu Europske Unije. Na festivalu se prikazuju igrani i dokumentarni filmovi koji prikazuju suvremenu Europu. Festival je nastao u suradnji s, između ostalih, Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u New Yorku i Hrvatskim audiovizualnim centrom. Više o festivalu pronađite na službenoj stranici Muzeja pokretne slike

Naslovna fotografija: scene iz filma Lada Kamenski

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.