Preskoči na glavni sadržaj

Lada Kamenski i novi filmovi Lászla Nemesa te Debre Granik u programu 'Ponovno s nama' ZFF-a

Zagreb Film Festival u svom glavnom programu otkriva nove redateljske nade, a program 'Ponovno s nama' posvećen je daljnjem praćenju njihovog stvaralaštva. Od 2016. godine program je natjecateljskog karaktera te se najboljem filmu dodjeljuje nagrada Zlatni bicikl.

Filmovi Sare Hribar i Marka Šantića na prethodnim izdanjima ZFF-a prikazani su u kratkometražnom natjecateljskom programu i Kockicama, a redateljski dvojac ove je godine ponovno s nama s dugometražnim filmom Lada Kamenski. U filmu redatelj (Frano Mašković) poziva u stan tri renomirane glumice (Ksenija Marinković, Nataša Dorčić, Doris Šarić-Kukuljica) kako bi odabrao jednu za ulogu svoje voljene tete, bivše radnice u tvornici Kamensko. Brišući granice između stvarnog i glumljenog, film se dotiče sudbina svih onih žena koje iz nekog razloga više nisu poželjne na tržištu rada. Film je u Puli nagrađen između ostalog za najbolju debitanticu (Hribar), glavnu žensku ulogu (Šarić-Kukuljica) i scenarij. 

Prije mraka drugi je dugometražni film Lászla Nemesa, redatelja proslavljenog Saulovog sina (Zlatna palma, Oscar, BAFTA i Zlatni globus za najbolji strani film, Zlatna kolica ZFF-a). Radnja atmosferične drame s elementima misterije smještena je u Budimpeštu 1913., a prati Irisz, djevojku koja pokušava razriješiti okolnosti smrti svojih roditelja i pronaći izgubljenog brata u naizgled profinjenom i naprednom, a zapravo prijetvornom i mračnom svijetu u osvit Prvog svjetskog rata. Uz izvrsnu mađarsku glumicu Juli Jakab, ulogu u filmu ostavrio je i rumunjski glumac Vlad Ivanov (4 mjeseca, 3 tjedna i 2 dana, Psi). 

U novom filmu Debre Granik, Ne ostavi traga, Will, ratni veteran s dijagnozom PTSP-a i njegova maloljetna kći Tom žive u šumi u blizini Portlanda kao beskućnici, bez kontakta s drugim ljudima. Žive sretno, sve dok ih jednog dana slučajno ne spazi rendžer, a oni postanu točka na dnevnom redu policije i socijalnih službi. Dirljiv portret bliskosti oca i kćeri istovremeno daje sjajan uvid u borbu onih koji se ne uklapaju ili se ne žele uklopiti u društvo.

'Ponovno s nama' je i Aida Begić, poznata po dugometražnim ostvarenjima Djeca i Snijeg (nagrada canneskog Tjedna kritičara). Njezin novi film, bh. kandidat za Oscara Ne ostavljaj me progovara o djeci koju svakodnevno viđamo na ulicama naših gradova, ali koja nam ostaju nevidljiva. Uloge u dirljivom filmu o prijateljstvu i podvizima trojice dječaka iz sirotišta za izbjeglice tumače mali naturščici Isa, Ahmad i Motaz, koje je redateljica upoznala pripremajući film u Turskoj.

Tu je i slovensko-češki redatelj Olmo Omerzu kojeg pamtimo po sjajnoj drami Obiteljski film, prikazanoj u glavnom programu 15. ZFF-a, a ove godine na rasporedu je njegov novi film Zimske mušice koji će predstavljati Češku u utrci za Oscara. U komičnoj drami o odrastanju pratimo dva nestašna adolescenta u potrazi za avanturom života. U programu 'Ponovno s nama' je i novi film Sameha Zoabija, kojeg je ugledni magazin Filmmaker uvrstio na popis 25 najzanimljivijih lica nezavisnog filma, a na 4. ZFF-u prikazan je njegov kratkometražni film Budi tiho. Komedija Tel Aviv gori daje topao i originalan pogled na izraelsko-palestinski sukob iz očišta kaotične produkcije TV sapunice. Premijerno je prikazan u programu Horizonti na Venecijanskom festivalu gdje je osvojio nagradu Interfilm za promicanje međureligijskog dijaloga, a Kais Nashif je nagrađen kao najbolji glumac.

Zagreb Film Festival, održat će se po šesnaesti put od 11. do 18. studenog na već poznatim lokacijama u Zagrebu: kino Europa, kino Tuškanac, MSU, F22 - Nova akademijska scena i dvorana Müller, ali i na čak 15 drugih lokacija diljem Hrvatske. Sve ostale detalje možete pronaći na službenoj stranici festivala te na Facebook stranici.

Naslovne fotografije: scene iz filmova Lada Kamenski, Prije mrakaNe ostavi traga

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.