Preskoči na glavni sadržaj

Kuća Male Zvijezde zatvorila drugo izdanje Al Jazeera Balkans DOC Film Festivala

Al Jazeera Balkans DOC Film Festival završio je u Sarajevu dodjelom nagrada u utorak, 24. rujna, a uz Kuću Male Zvijezde na festivalu, koji je počeo 20. rujna, prikazala su se još dva hrvatska naslova te jedna manjinska koprodukcija. 

Dokumentarni film Kuća Male Zvijezde redateljice Slađane Lučić, nastao u hrvatsko-bosanskohercegovačkoj koprodukciji (Tamara Babun, Wolfgang&Dolly i Lejla Dedić, Sead Kreševljaković, Al Jazeera Balkans) zatvorio je drugi Al Jazeera Balkans DOC Film Festival. Film je to o Nudžejmi Softić koja sa 28 godina prvi put obuva tenisice za trčanje, a do 30. od neplivačice postaje prva Europljanka koja se na triatlonu Ironman natječe noseći hidžab. Kuća Male Zvijezde prikazala se u sekciji 'AJB prikazuje' ('AJB Screening'), u kojoj je prikazan i film Pitaj slobodno autora Roberta Tomića Zubera i Tomislava Pulića. Dokumentarac nastao u produkciji TOROlaba prati aktualnu polemiku oko cijepljenja. 

Hrvatska manjinska koprodukcija, Bugarski san redatelja i producenta Srđana Šarenca bio je dio glavnog natjecateljskog programa, a projekcija u Sarajevu na AJB DOC Film Festivalu ujedno mu je bio i svjetska premijera. Film je nastao u koprodukciji tvrtki Udruženje Novi Film (BiH), Novi Film (Srbija), Provid (Hrvatska) i Al Jazeera Balkans, uz potporu programa MEDIA EU, Kreativna Europa. 

Bugarski san donosi neobičnu priču o Petri Kallenbach, 65 godišnjoj siromašnoj penzionerki iz Njemačke koja u potrazi za boljim životom ostavlja sve šta ima u Hamburgu i odlazi u Istočnu Europu.

Protagonistica filma Kuća Male Zvijezde Nudžejma Softić je, zajedno s producenticom Tamarom Babun i kompozitoricom Merimom Ključo sudjelovala na diskusiji nakon projekcije filma, a to je učinio i Robert Tomić Zuber nakon prikazivanja svog filma, te Srđan Šarenac nakon premijera Bugarskog sna.

U sekciji Last Minute Cinema prikazana je višestruko nagrađivana Srbenka Nebojše Slijepčevića

Drugo izdanje Al Jazeera DOC Film Festivala završilo je 24. rujna svečanom dodjelom nagrada u multipleksu Cinema City. Žiri u sastavu Ademir Kenović (BiH), Thierry Detaille (Belgija), Victoria Bruce (SAD), Ivana Pauerova (Češka) i Adel Ksiksi (Katar) glavnu nagradu dao je filmu For Sama Sirijke Waade al-Kateab i Britanca Edwarda Wattsa. Žiri je posebno priznanje dodjelio filmu švedske redateljice Caroline Troedsson, Patriotic Highway.  

Nagrada programskog žirija Al Jazeere Balkans (Lejla Dedić, Sead Kreševljaković i Đani Hasečić) dodijeljena je Dankinji Katrini W. Kjær za film Girl in Return / Amys vilje.

Publika festivala najboljim filmom proglasila je španjolski The Long Shot autora Alvara Gonzalez-Allera i Olivera Valentea.

Na drugom izdanju Al Jazeera Balkans DOC Film Festivala prikazano je 23 dokumentarna filma, od čega je 12 bilo u natjecateljskom programu, pet u nenatjecateljskom ('Last Minute Cinema') i šest u pratećem ('AJB Prikazuje' / 'AJB Screening'). Slogan ovogodišnjeg festivala bio je 'promjena', a više o AJB DOC-u pronađite na službenoj stranici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.