Preskoči na glavni sadržaj

Kreću ljetno kino i škola filma u Gunji

Od subote 9. kolovoza pa sve do kraja mjeseca u atriju Osnovne škole „Antun i Stjepan Radić“ u Gunji prikazivat će se popularni dugometražni filmovi hrvatske i inozemne produkcije za djecu, mlade i odrasle. Osim toga, održat će se i 5. Ljetna škola filma Gunja – projekt koji su 2010. godine zajednički pokrenuli studenti Akademije dramske umjetnosti i Fakulteta političkih znanosti, osnivači i članovi Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG).

Novo kino Osmijeh, ljetno kino koje organizira Studio kreativnih ideja Gunja uz podršku UNICEF-a, Festivala o pravima djece, Hrvatskog filmskog saveza te domaćih filmskih producenata i distributera bit će otvoreno u subotu 9. kolovoza u 21 sat projekcijom filma Zagonetni dječak u režiji Dražena Žarkovića. Tijekom kolovoza u kinu će se prikazivati popularni dugometražni filmovi hrvatske i inozemne produkcije za djecu, mlade i odrasle, kao što su Duh babe Ilonke, Pozdrav od Mikea, Kauboji, Khumba, Duh u močvari, Tarzan, Majstori iluzije i drugi. Prava za prikazivanje filmova ustupili su Blitz film i video, Kinorama, Radar distribucija, Formula film i Interfilm, a ulaz na sve projekcije je besplatan.

Kao doprinos održivosti rada s djecom i mladima i nastavku poticanja kreativnog stvaralaštva, UNICEF i Festival o pravima djece će uz projekt Novog kina Osmijeh pružiti podršku daljnjem radu Studija kreativnih ideja Gunja kroz nabavku dijela opreme te podršku u organizaciji Ljetne škole filma Gunja, čije se peto izdanje održava od 9. do 13. kolovoza.

Novo kino Osmijeh je obnovljena verzija izvornog Kina Osmijeh pokrenutog 1976. godine na inicijativu nastavnika Josipa Krunića, danas predsjednika Studija kreativnih ideja Gunja. U kinu su se tijekom školske godine gledali filmovi raznih rodova i žanrova, organizirane su filmske tribine, kvizovi te pisale filmske kritike. Projektor kina Osmijeh je uspješno vrtio filmove zagrebačke i osječke Filmoteke do početka 1991., ali je njihovim zatvaranjem kino izgubilo izvor filmskih vrpci te prestalo s radom. Zahvaljujući inicijativi UNICEF-a, Festivala o pravima djece i SKIG-a, ove godine Novo kino Osmijeh ponovno počinje s radom nakon dva desetljeća.

Ljetna škola filma Gunja projekt je koji su 2010. godine pokrenuli studenti Akademije dramske umjetnosti i Fakulteta političkih znanosti te osnivači Studija kreativnih ideja Gunja (SKIG), u želji da svoje stečeno znanje prenesu mlađim SKIG-ovcima kroz zabavne i poučne ljetne radionice. LJŠFG se od tada razvio u školu prepoznatljivog filmskog rukopisa čiji radovi se uspješno prikazuju po filmskim festivalima i revijama u Hrvatskoj i inozemstvu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.