Preskoči na glavni sadržaj

Kratkometražni igrani film Sretno, Orlo! u programu 73. venecijanske Mostre

Manjinska hrvatska koprodukcija redateljice Sare Kern Sretno, Orlo! uvrštena je u natjecateljski program Horizonti 73. Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. Horizonti su jedan od dva natjecateljska programa Venecije, u kojem se najavljuju nadolazeći svjetski trendovi i nova zanimljiva redateljska imena, a prikazuje i filmove već etabliranih autora. 

Ova slovensko-hrvatsko-austrijska koprodukcija govori o obiteljskoj drami koja započinje smrću bebe. Kako bi svoju obitelj poštedio tuge, Orlo ukrade prijateljevog malog brata želeći ga odnijeti svojoj majci. Filmu Sretno, Orlo!kojeg je sufinancirao Hrvatski audiovizualni centar, prikazivanje na Mostri ujedno je i svjetska premijera. 

Sara Kern uz režiju potpisuje i scenarij, producent je Rok Biček, za kameru je bio zadužen Lev Predan Kowarski, za montažu Andrej Nagode, koproducentice su Ira Cecić i Ivana Šimić Sedić, produkciju potpisuje Cvinger film (Slovenija), a koprodukciju Kinorama (Hrvatska) i Zwinger Film (Austrija). Glavne uloge odigrali su Tin Vulović, Primož Pirnat, Nina Ivanišin, Tin Marn, Nataša Živković, Borja Živković Jus i Rok Vihar

'Biti dio ovog projekta nam je zaista veliko veselje i čast jer nam se scenarij jako svidio od samog početka. Svakako je većina tereta i odgovornosti bila na glavnom producentu, ali drago nam je da su naši autori, kostimografkinja Tina Pavlović te studio Šesnić&Turković, sudjelovali. Sigurni smo da će film imati bogat festivalski život te ništa manje ponosni što ove godine imamo dva filma u Veneciji. Tomu se doista nismo nadali' izjavile su Ira Cecić i Ivana Šimić Sedić iz zagrebačke podukcijske kuće Kinorama. 

Žirijem natjecateljskog programa Horizonti ove godine predsjeda francuski redatelj Robert Guédiguian, a članovi žirija su i egipatska glumica Nelly Karim, talijanska glumica Valentina Lodovini, koreanska glumica i redateljica Moon So-ri, američki kritičar Jim Hoberman, španjolski kritičar José Maria (Chema) Prado te indijski redatelj Chaitanya Tamhane. Podsjetimo kako je prošle godine u istoj sekciji najboljim kratkometražnim filmom proglašena Belladonna Dubravke Turić, a 2014. u sklopu istoga programa nagrađen je hrvatski film – Takva su pravila Ognjena Sviličića, koji je Emiru Hadžihafizbegoviću donio nagradu za najbolje glumačko ostvarenje.

Dodajmo i kako se uz kratkometražni film Sretno, Orlo! u paralelnom programu Mostre 'Dani autora' ('Giornate degli autori') prikazuje i debitantski dugometražni igrani film Ne gledaj mi u pijat redateljice Hane Jušić (također u produkciji Kinorame; producentica je Ankica Jurić Tilić) kao jedan od 11 pomno odabranih naslova koji se odlikuju inovativnošću i originalnošću. 

73. Međunarodni filmski festival u Veneciji održava se od 31. kolovoza do 10. rujna, a za više informacija posjetite njegovu službenu stranicu

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.