Preskoči na glavni sadržaj

Kratkometražni filmovi Zvir i Crveno na 38. Cinemedu

Kratkometražni filmovi Zvir redatelja Miroslava Sikavice i manjinska koprodukcija Crveno bugarskog redatelja Tome Waszarova prikazuju se u programu 38. izdanja Međunarodnog festivala mediteranskog filma Cinemed, koji se od 21. do 29. listopada održava u francuskom Montpellieru.

Cinemed je jedan od najvažnijih europskih festivala za selekciju filmova iz mediteranskih zemalja, od Portugala do Crnog mora. 

Zvir se prikazuje u natjecateljskom programu, a u Montpellier stiže nakon nedavnih prikazivanja na festivalima u Meksiku, Luksemburgu i Sloveniji te nagrada u Cannesu, gdje je osvojio posebno priznanje žirija u programu '15 dana autora', Sarajevu gdje je također osvojio posebno priznanje žirija u kategoriji kratkometražnog filma te u kanadskom Québecu gdje je osvojio festivalski Grand Prix. Kratkometražni film o fenomenu bespravne gradnje na hrvatskoj obali tijekom studenog konkurirat će za nagrade međunarodnih festivala u Sao Paulu, Kaohsiungu i Stockholmu. Scenarij potpisuju Miroslav Sikavica i Marija Šimoković Sikavica, direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuje Marko Ferković, producenti su Lana Ujdur i Boris T. Matić iz Propeler Filma, a glavne uloge u filmu ostvarili su Ivan Smoljo i Marko Ban

Manjinska koprodukcija Crveno u režiji Tome Waszarova nedavno je osvojila nagradu publike na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Encounters u Bristolu. Komedija koja prati događaje kad se u malom provincijskom gradiću pokvari jedini semafor, a jedan savjesni vozač autobusa odbija voziti dok se ne upali zeleno svjetlo, nastala je u koprodukciji sa zagrebačkom tvrtkom Eclectica. Montažu potpisuje Vladimir Gojun, snimatelj tona bio je Hrvoje Radnić, kolor korekciju potpisuje Tomislav Stojanović, a hrvatski koproducent je Ivan Kelava. Film se prikazuje u nenatjecateljskom programu Panorama.

Oba filma sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Više detalja o festivalu saznajte na ovoj poveznici.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.