Preskoči na glavni sadržaj

Kratkometražni filmovi Zorka Sirotića u New Yorku

Njujorška filmska organizacija The New American Cinema Group slavi 60 godina postojanja, a u sklopu prigodnog programa u New Yorku, 3. lipnja će se održati retrospektiva kratkometražnih filmova hrvatskog autora Zorka Sirotića.

U sklopu programa povodom obljetnice održat će se i retrospektive filmova osnivača organizacija The New American Cinema Group, Jonasa Mekasa i drugih.

U opisu programa naziva "Kratki filmovi Zorka Sirotića" (The Short Films of Zorko Sirotić) stoji kako su Sirotićevi filmovi prepoznati kao sredstvo istraživanja filmskih mogućnosti na razmeđi različitih rodova, poetika i tradicija. 

U sklopu programa bit će prikazani sljedeći filmovi:

Organizaciju The New American Cinema Group, poznatu i kao The Film-Maker's Cooperative, osnovalo je 1962. godine 22 umjetnika iz New Yorka, među kojima su najistaknutiji bili Jonas Mekas, Shirley Clarke, Ken i Flo Jacobs, Andy Warhol i Jack Smith. Organizacijom su upravljali sami umjetnici kako bi producirali i distribuirali vlastita djela iz područja filmske avangarde. Danas je to središnje mjesto američkog eksperimentalnog filma underground filmskog pokreta 60-ih i 70-ih, koje posjeduje najveću kolekciju avangardnih filmskih djela na svijetu s oko pet tisuća naslova, te nastavlja s promocijom alternativnog filma.

Zorko Sirotić je rođen 1985. godine u Zagrebu. 2000. godine postaje članom Kinokluba Zagreb, u kojem je od 2014. godine koordinator produkcije. Godine 2018. završava filmsku i TV režiju (usmjerenje: dokumentarni film) na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Autor je dokumentarnih, igranih i eksperimentalnih filmova, a televizijsko iskustvo stekao je radeći na komercijalnim televizijama. Voditelj je i mentor brojnih filmskih radionica fokusiranih na alternativni film i dokumentarno-eksperimentalne forme.

Naslovne fotografije: kadar iz filma Trenodija za žrtve Hirošime; Zorko Sirotić

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.