Preskoči na glavni sadržaj

Kratkometražni filmovi Gorana Markoša u SAD-u i Indiji 

Dokumentarni kratkometražni film U potrazi za gradom autora Gorana Markoša krajem će se mjeseca prikazati na festivalu u indijskoj saveznoj državi Goa, a zatim mu u prosincu slijedi sjevernoamerička premijera u sklopu Festivala Angaelica koji se u hibridnom izdanju održava u kalifornijskom gradu Pasadena. Uz to, još će se dva kratkometražna filma Gorana Markoša u studenom predstaviti indijskoj publici i to na Festivalu kratkometražnog filma u državi Kerala.  

"Drago mi je da filmovi prolaze na međunarodnim festivalima, posebno film 'U potrazi za gradom' u središtu kojeg je topla ljudska priča o bezuvjetnoj ljubavi između dvoje beskućnika. Načelno, sva tri filma su stvarana iz moje autorske potrebe da izrazim univerzalne emocije i ideje koje su u korelaciji s vremenom u kojemu živimo. Zbog toga mislim da se ljudima i izvan Hrvatske lako poistovjetiti s njima", kazao je tim povodom autor Goran Markoš

Kratkometražni dokumentarni film U potrazi za gradom prvo se prikazuje na Festivalu kratkometražnog filma u Goi (Goa Short Film Festival), koji se u toj indijskoj saveznoj državi odvija od 20. do 21. studenog. Festival u Goi namijenjen kratkom metrom ove se godine odvija po osmi put, a cilj festivala je pružiti eksponiranost ambicioznih i nadolazećih nezavisnih filmaša iz cijeloga svijeta. 

Spomenuti film svoju će sjevernoameričku premijeru doživjeti na Festivalu Angaelica, koji se u kalifornijskoj Pasadeni u hibridnom obliku (online i offline) održava od 21. do 31. prosinca. Festival je posvećen međunarodnoj filmskoj zajednici i autorima koji u svojim radovima prikazuju aktualne događaje i progovaraju o relevantnim i utjecajnim temama. 

Film U potrazi za gradom poetsko-opservacijskom metodom snimanja dočarava egzistencijalističke odnose između ljudi i grada. Režiju, scenarij, kameru, montažu i produkciju potpisuje Goran Markoš, a oblikovanje zvuka Tomislav Gaži. Film, koji je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra, premijeru je imao na prošlogodišnjem Pulskom filmskom festivalu, a zatim se prikazivao na festivalima u Indiji, Velikoj Britaniji, Slovačkoj, Češkoj i Švedskoj. 

Osim toga, još se dva kratkometražna dokumentarna filma Gorana Markoša prikazuju ovog mjeseca u Indiji. Riječ je o naslovima Tržnica Dolac i Karantena koji će svoju indijsku premijeru imati u službenoj konkurenciji prvog izdanja Festivala kratkometražnog filma u Kerali. Festival se odvija od 13. do 14. studenog, a cilj mu je stvoriti postojanu kulturu filma u Kerali, kao i doprinijeti međunarodnoj vidljivosti kratkometražnih filmova s lokalnog govornog područja. 

Naslovne fotografije: scene iz filmova U potrazi za gradom, Tržnica Dolac, Karantena 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.