Preskoči na glavni sadržaj

Kratkometražni film Slavena Žimbreka na festivalima u SAD-u i Beogradu

Kratkometražni dokumentarno-eksperimentalni film This Is Not the Film's Title, the True Title Is in the Closing Credits Slavena Žimbreka bit će prikazan u popratnom programu Filmskog festivala u Atlanti i natjecateljskom programu dokumentarnog filma Međunarodnog festivala nezavisnog filma Bare Bones.

Nastao prema zajedničkoj ideji agnostika, katolkinje i muslimana, stvarni naslov filma otkriva se tek u završnoj špici. Smješten u današnju Bosnu i Hercegovinu, ovaj film se zasniva na dualnosti religioznih, socijalnih i generacijskih odnosa poratnog društva u tranziciji: kršćanstva i islama, tradicionalnog i modernog, domaćeg i stranog, duhovnog i svjetovnog, urbanog i ruralnog, starog i mladog, trajnog i prolaznog, itd. Nerazumjevanje stranog, odnosno tuđeg jedan je od glavnih motiva pa većina dijaloga koji se odvija na dvadesetak jezika nije (i ne smije biti) prevedena, odnosno titlovana. Namjera ovog filma je promicanje tolerancije, ali njegovo subjektivno shvaćanje u znatnoj mjeri zavisi o osobnim uvjerenjima i predrasudama pojedinog gledatelja.

Film je nastao u produkciji Žimbra Filma, direktor fotografije je Goran Trbuljak, a scenarist, redatelj i autor glazbe je Slaven Žimbrek. Film je premijerno prikazan u službenom programu dvanaestog međunarodnog festivala kreativnog dokumentarnog filma u La Rochellu, Escales Documentaires - Festival International du documentaire de création de La Rochelle.

Međunarodni festival nezavisnog filma Bare Bones održava se od 4. do 14. travnja u gradu Muskogeeju u Oklahomi. Posvećen je promociji dugometražnih filmova koji su snimljeni za manje od milijun dolara, a sadrži i programe posvećene dokumentarnom i animiranom filmu, pilot-projektima za televiziju itd. Više informacija o festivalu potražite na njegovim službenim stranicama. Filmski festival u Atlanti održava se od 15. do 24. travnja od 1976. godine, a prikazuje širok spektar nezavisnih filmova. Više informacija potražite na ovoj poveznici.

Film će također biti prikazan i u popratnom programu 53. izdanja Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koje se održava od 30. ožujka do 4. travnja.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.