Preskoči na glavni sadržaj

Kratki utorak: Sedam filmova Živka Nikolića

U utorak 24. travnja u 21 sat u kinu Tuškanac na novom Kratkom utorku prikazat će se sedam kratkometražnih filmova crnogorskog redatelja Živka Nikolića, najpoznatijeg po TV drami i serijalu Đekna još nije umrla, a ka' će ne znamo i dugometražnim igranim filmovima Lepota poroka, U ime naroda i Čudo neviđeno. Svi filmovi se puštaju s novih 35mm filmskih kopija koje je za prikazivanje ustupila Crnogorska kinoteka. Ulaz je deset kuna. 

Živko Nikolić je režirao i niz od desetak sjajnih višestruko nagrađivanih dokumentaraca u kojima se uglavnom bavio istom temom koja ga je okupirala tokom cijele njegove karijere - mukotrpnim probojem moderniteta u tvrdu i konzervativnu, ali istovremeno lijepu Crnu Goru.

Gošća ovog Kratkog utorka bit će gđa Božena Jelušić, profesorica književnosti i književna kritičarka, suautorica knjige 'Iskušavanje filma - Živko Nikolić i njegovo filmsko djelo', koja će održati uvodnu riječ prije projekcije, kao i razgovor s gledateljima nakon nje. Svi filmovi se puštaju s novih 35mm filmskih kopija koje je za prikazivanje kinu Tuškanac ustupila Crnogorska kinoteka.

Ovaj Kratki utorak otvorit će film o pogrebnim obredima Trag (1971.) smontiran od snimljenog materijala za prvi Nikolićev film Sebi za života, nastao kao namjenski rad naručen od strane Centra za naučnoistraživački film u Beogradu. Zatim slijedi Ždrijelo (1972.), film u kojem promatramo događanja na prirodnom prolazu koji iz zabitog sela vodi prema gradu. Jedan od najimpresivnijih Nikolićevih filmova je Bauk (1974.) izuzetno aktualan i danas (kao uostalom i većina njegovih filmova), pogotovo u svjetlu rasprava o ratificiranju Istanbulske konvencije i ograničavanja već stečenih ženskih prava. Nakon toga prikazuje se film Marko Perov (1975.), po riječima autora najdraže mu od svih kratkih djela koje je napravio. Film se bavi temom odlazaka i povrataka, kao i univerzalnim pitanjem sudbine čovjeka pored puta i na putu. Ine (1978.) su karakteristične kao jedini iz ove serije filmova koji se događa u gradu. Ne iznenađuje da Nikolić i grad prikazuje kao dekadentno mjesto u kojem su ljudi otuđene, bezlične, usamljene i za svoju egzistenciju uplašene individue. Nakon toga slijedi jedan od rijetkih Nikolićevih filmova sa socijalnom tematikom Graditelj (1980.), koji prikazuje život u improviziranom radničkom naselju kraj Nikšića. Na kraju se gleda možda i najslavniji od svih Nikolićevih kratkih filmova Biljeg (1981.) o hidrocentrali izgrađenoj usred crnogorskog kamenjara u kojem nema vode. Taj film poslužio je Nikoliću kao inspiracija za njegov kasniji igrani film Čudo neviđeno

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Crnogorske kinoteke, a ulaz je deset kuna.

Naslovna fotografija: Živko Nikolić, scene iz filmova Bauk i Marko Perov

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.