Preskoči na glavni sadržaj

Kratki utorak: najbolji filmovi iz povijesti Oberhausena

U utorak 10. lipnja u kinu Tuškanac u Zagrebu od 18 sati mogu se pogledati tri programa najboljih filmova iz bogate povijesti filmskog festivala u Oberhausenu. Između ostalih, tu su nagrađivani radovi Jeana-Pierrea Jeuneta, Jana Švankmajera, Mikea Millsa, Waleriana Borowczyka, Zbigniewa Rybczyńskog i Karpa Godine. 

Ovog Kratkog utorka očekuju nas tri od pet programa najboljih filmova iz povijesti festivala, koji su pripremljeni povodom proslave njegove 60. godišnjice održavanja. Programe je sastavio direktor The Oberhausen Film Archivea Carsten Spicher.

Filmovi iz prvog programa nazvanog Latinoameričko iskustvo fokusirani su na društveno-političku situaciju u tim zemljama, ukazujući na siromaštvo i američki imperijalizam. Tako su Heynowski i Scheumann slučajno postali svjedocima napada na Salvadora Allendea u Santiagu i napravili dokumentarni film o tome, a gotovo nepoznato remek-djelo, Tajna formula Rúbena Gámeza, zapravo označava rođenje prave umjetnički izazovne eksperimentalne kinematografije u Meksiku.

Drugi program Nadrealna animacija donosi sedam višestruko nagrađivanih animiranih filmova u kojima se autori ne srame zauzeti politički stav. Program putuje kroz vrijeme prateći povijest animiranog filma, posebice onog s nadrealnim sklonostima. Mnogi su radovi odavno stekli status klasika, pogotovo oni Borowczyka (Igre anđela), Švankmajera (Smrt staljinizma u Češkoj), Szczechura (Hobi) i Rybczynskog (Tango, Oscar za najbolji kratkometražni animirani film 1982.).

Pop i politika dvije su konstante u povijesti festivala u Oberhausenu. Upravo tako nazvan treći program započet će filmom Jeana Hermana Parada Twista, u kojem autor radikalnom montažom kombinira slike koncentracijskih logora s ljudima koji plešu twist. Jedan od najupečatljivijih dokumenata utjecaja pop kulture na istočnu Europu je Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk Karpa Godine u kojem, kako navodi selektora Kratkog utorak Ivan Ramljak, vrijeme i radnja besciljno lunjaju uz glasnu muzičku podlogu.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s The Oberhausen Film Archiveom i Slovenskom kinotekom, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Ulaz je besplatan, a fFilmovi se puštaju s 35-milimetarskih kopija, na engleskom su ili imaju engleske titlove.

Inače, ove su se godine u međunarodnom natjecateljskom programu 60. Oberhausena prikazala i dva hrvatska filma: Najmanji Tomislava ŠobanaU ime naroda Dalibora Martinisa. Prošle godine u program ovog prestižnog festivala bio je uvršten eksperimentalni film Site Selection redateljice Mare Šuljak, a u popratnom programu prikazali su se dokumentarni radovi Petra Krelje, Krste Papića i Zorana Tadića. I 2012. godina bila je dobra za domaći film na Oberhausenu na kojem su tada prikazana čak tri hrvatska filma: Le Samouraï Ivana FaktoraZimica Hane Jušić u sklopu međunarodnog natjecateljskog programa te The Spectres of Veronica Dalibora Barića u popratnom programu inovativnih glazbenih spotova MuVi International.

Filmski festival u Oberhausenu najstariji je, i uz onaj u Clermont-Ferrandu, najznačajniji festival posvećen isključivo kratkom metru na svijetu, koji postoji još od 1954. Krajem 50-ih osnovan je i arhiv festivala s idejom sakupljanja svih nagrađivanih filmova kroz godine. The Oberhausen Film Archive tako danas posjeduje više od 1.800 naslova, na 2.600 kopija. Zastupljene su zemlje od Egipta do Zambije, s posebnim naglaskom na Istočnu Europu.

Raspored programa:

18 h: Latinoameričko iskustvo (77 minuta)
Sugrađani, Walter Heynowski/Gerhard Scheumann, Istočna Njemačka, 1974., 8'
Tajna formula, Rúben Gámez, Meksiko, 1966., 43'
Prema domovini, Cinematografía Guatemalteca, Gvatemala, 1983., 11'
Njegovo ime (Klaun), Felipe Bracança/Marina Meliande, Brazil, 2004., 15'

19.45 h: Nadrealna animacija (70 minuta)
Crno-bijelo-crvena, Helmut Herbst, Njemačka, 1964., 6'
Igre anđela, Walerian Borowczyk, Francuska, 1964., 12'
Hobi, Daniel Szczechura, Poljska, 1968., 8'
Šparoga, Suzan Pitt, SAD, 1978., 18'
Tango, Zbigniew Rybczyński, Poljska, 1981., 8'
Gumb, Robert Saakjanz, SSSR, 1990., 8'
Smrt staljinizma u Češkoj, Jan Švankmajer, Čehoslovačka, 1990., 10'

21.30 h: Pop i politika (79 minuta)
Parada twista, Jean Herman, Francuska, 1962., 6'
Gratinirani mozak Pupilije Ferkeverk, Karpo Godina, Jugoslavija, 1970., 10'
Misija Ismeta Kozice, Petar Ljubojev, Jugoslavija, 1977., 22'
Put k susjedu, Nedeljko Dragić, Jugoslavija, 1981., 2'
Budalaštine, Jean-Pierre Jeunet, Francuska, 1989., 9'
Mažoretkinje u svemiru, David Fourier, Francuska, 1996., 6'
Arhitektura uvjeravanja, Mike Mills, SAD, 1999., 24'

Naslovne fotografije iz filmova: Tango, Smrt staljinizma u Češkoj i Arhitektura uvjeravanja

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.