Preskoči na glavni sadržaj

Kratki utorak donosi hrvatsku pretpremijeru Nedjelje u režiji Gorana Devića

U utorak 14. lipnja u 21 sat u zagrebačkom Kinu Tuškanac program Kratki utorak donosi hrvatsku pretpremijeru kratkometražnog igranog filma Nedjelja u režiji Gorana Devića, jednog od najvažnijih i najplodnijih hrvatskih filmaša. Svjetsku premijeru film je imao na filmskom festivalu u Solunu prošle jeseni.

Nedjelja je snimljena po motivu iz autobiografske proze 'Otac' Miljenka Jergovića, a događa se u Sisku 4. svibnja 1980., na dan koji će velika većina stanovnika bivše države zapamtiti kao onaj kad je 'otiš'o Hase'. No, protagonist Devićeve priče, devetogodišnji sin rastavljenih roditelja, toga će dana zahvaljujući vlastitoj radoznalosti svjedočiti činu nakon kojeg iz sasvim drugog razloga za njega ništa više neće biti isto. Riječ je o vrlo intimnom prikazu odnosa oca i sina, i sinovljevog odrastanja, a film plijeni atmosferom i minimalizmom. Goran Dević potpisuje i scenarij filma, za kameru je bio zadužen Branko Linta, za montažu Vanja Siruček, a za produkciju Hrvoje Osvadić i Petnaesta umjetnost. Glavne uloge u filmu nose Lana Barić, Krešimir Mikić i Alex Rakoš.

Osim Nedjelje, Kratki utorak će ekskluzivno prikazati inserte iz još četiri zasad nedovršena Devićeva dokumentarna filma – Buffet ŽeljezaraKupaU ime RH i Što da se radi?. Bit će prikazani inserti iz dosad montiranog materijala iz svakog od filmova, a Goran Dević će s urednikom Kratkog utorka Ivanom Ramljakom razgovarati o procesu rada na tim filmovima.

Buffet Željezara srednjemetražni je dokumentarac koji prikazuje zadnjih šest dana rada tvorničke gostionice koja je do prošlog ljeta radila na autobusnom kolodvoru na ulazu u Željezaru Sisak. Kupa je projekt kojim se Dević opsesivno i temeljito bavi već četiri godine, a film prati život na obalama rijeke koja prolazi kroz njegov rodni grad, i to kroz razna godišnja doba. U ime RH radni je naslov dokumentarca čiji je glavni lik kontroverzni Marko Francišković, hrvatski publicist i političar koji se otvoreno protivi Europskoj uniji, a koji je postao poznat široj javnosti nakon što je 2013. prisilno hospitaliziran s dijagnozom paranoidne šizofrenije. Nakon devet mjeseci pušten je iz bolnice jer mu je dijagnoza odbačena. U filmu Dević prati suđenje Franciškoviću u drugom slučaju, onom kaznenog djela nedozvoljenog posjedovanja oružja, zbog kojeg je ponovo pritvaran. Što da se radi? zamišljen je kao film u tri dijela koji se bavi sudbinom radnika Tvornice željezničkih vozila Gredelj, a Dević je scenarij pisao zajedno s poznatim crnogorskim spisateljem Andrejem Nikolaidisom.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza i Petnaeste umjetnosti, a ulaz na njega je besplatan. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.