Preskoči na glavni sadržaj

Kratki umjesto reklama: Novi program Kino mreže

“Kratki umjesto reklama” novi je program Hrvatske mreže neovisnih prikazivača koji će se odvijati u 24 nezavisna kina diljem Hrvatske kroz prosinac 2022. Publika će tako u kinima diljem Hrvatske imati priliku vidjeti niz nagrađenih kratkometražnih filmova koji će se prikazivati kao “poklon” gledateljima, prije dugometražnog filma koji je na rasporedu kinoprograma.

Program Kratki umjesto reklama zamišljen je s ciljem promocije domaćih kratkometražnih filmova u kinima i to na način da se jedan kratkometražni film prikaže publici uoči igranog filma koji je na redovnom programu kina.

Program provodi Kino mreža u suradnji s Društvom hrvatskih filmskih redatelja.

Umjesto reklama, nezavisna kina prikazivat će niz nagrađivanih kratkometražnih filmova

Sam naziv programa referira se na prikazivanje reklama u multipleksima koje ponekad traju i po 15 minuta. Umjesto reklama, nezavisna kina prikazivat će niz nagrađivanih domaćih kratkih filmova.

“Iznimno smo sretni što krećemo s ovim programom, te se nadamo da ćemo ga uskoro realizirati i kao cjelogodišnji program. Ovo je sjajna prilika za promociju kratkometražnih filmova i njihovo dopiranje do najšire publike. Smatramo da ovakav program s vremenom može rezultirati porastom popularnosti kratkometražne filmske forme te ju učiniti još dostupnijom široj publici”, rekla je Koviljka Lazar, tajnica Kino mreže.

Ovim programom želi se potaknuti distribucija kratkometražnih filmova po kinima diljem Hrvatske, što do sada nije bila uobičajena praksa

"Program je osmišljen po uzoru na brojne filmske festivale koji često kratkometražne filmove prikazuju prije dugometražnih te koji su tako dali veliki doprinos razvoju publike za ovu filmsku formu. Do sada nije postojao običaj redovne distribucije kratkih filmova u kinima pa upravo kroz ovaj program želimo promijeniti tu praksu," poručuju iz Kino mreže.

U programu će publika moći pogledati osam nagrađivanih kratkometražnih filmova.

“Osim što smo vodili računa o kvaliteti samih filmskih naslova u vidu smo imali i njihovu komunikaciju prema širokoj publici upravo s ciljem razbijanja predrasuda koje gledatelji mogu imati prema ovoj filmskoj formi”, dodala je Koviljka Lazar, tajnica Kino mreže. 

Na programu su tako tri višestruko nagrađivana animirana filma: Ježeva kuća Eve Cvijanović, Biciklisti Veljka Popovića te Život s Hermanom H. Rottom Chintis Lundgren.

Gledat će se i Zvir, igrani film Miroslava Sikavice koji uz brojne nagrade ima i posebno priznanje iz Cannesa. 

Na programu su i dva studentska kratkometražna filma: igrani film Minute u režiji Ivana Stanića i triler Palikuća u režiji Davida Gaše.

Goranova ulica igrani je film za odrasle, ali i za djecu u režiji Matije Vukšića, a tu je i igrani film Horvatovi u režiji Arsena Oremovića.

Kina koja sudjeluju u programu:  Kulturni i multimedijski centar Bjelovar, Kino 30 Svibnja Daruvar, Kinematografi Dubrovnik, Kino Mediteran Imotski, Kino Ivanec, KINO.hr mreža, Kino Velebit (Koprivnica), Kino Moslavina Kutina, Kino Labin, KINO Nova Gradiška, Kino Marof (Novi Marof), Kino Novska, Kino Valli (Pula), Kino Samobor, Kino Slatina, Kino Zelina (Sveti Ivan Zelina), Kuća umjetnosti Arsen (Šibenik), Dom kulture Grada Preloga, Kino Gaj (Varaždin), Kino Gorica POUVG (Velika Gorica), Pučko otvoreno učilište Vrbovec, Kino Zabok, Kino Kinoteka (Zagreb), Skuc - Pauk / Kino Forum (Zagreb)

Vidimo se nezavisnim kinima diljem Hrvatske!

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.