Preskoči na glavni sadržaj

Kratki metar u Noći knjige

U petak, 22. travnja, od 22 sata u Knjižnici Vladimira Nazora u Zagrebu u sklopu programa Noći knjige 2016. prikazuju se ponajbolji humoristični kratkometražni filmski naslovi iz proteklih nekoliko godina.

Noć knjige je manifestacija pokrenuta prije pet godina s namjerom poticanja kulture čitanja u Hrvatskoj i javnog diskursa o književnosti, a uz knjiški, redovno donosi i program iz drugih područja kulture i umjetnosti pa tako i filma. Ove se godine održava u čak 209 hrvatskih gradova i mjesta, a u znaku obilježavanja dviju velikih obljetnica u svjetskoj književnosti: 400 godina od smrti Williama Shakespearea i Miguela de Cervantesa, kao i 100. godišnjici od prvog objavljivanja Priča iz davnine Ivane Brlić-Mažuranić.

U sklopu filmskog dijela programa u Knjižnici Vladimira Nazora (Vodovodna 13) u Zagrebu posjetitelje očekuju Mucica Alda Tardozzija (Propeler film), segment uspješnog omnibusa Zagrebačke priče u kojem se sedmogodišnji Tvrtko upušta u najveći životni pothvat – prvi samostalni odlazak u školu; Ne vjeruj nikome Luke Čurčića (Kinokluba Zagreb), kratki dokumentarac o međuljudskom povjerenju i poledici u jednoj zagrebačkoj zimskoj noći; zatim dva inspirativna modela za razrješavanje složenih ljubavnih odnosa – Rekao je da je jako umoran Ivane Škrabalo (Kinoklub Zagreb) i Tek tako Sanje Milardović (R44), a tu je i slapstick-komedija Rođendan Petra Oreškovića (Akademija dramske umjetnosti) te autentični komad domaće znanstvene fantastike, Teleport Zovko Predraga Ličine (Kinorama).

Filmski program nastaje u suradnji Knjižnica Grada Zagreba i projekta filmske pismenosti Hrvatskog audiovizualnog centra, kojim se, između ostalog, dugoročno želi promicati važnost školskih i javnih knjižnica kao mjesta filmskog obrazovanja i dostupnosti baštinskog i kulturno vrijednog audiovizualnog stvaralaštva.

Na rasporedu Knjižnice Vladimira Nazora iste je večeri (s početkom od 20 sati) i koncert udaraljkašice Kaje Farszky pod nazivom Glazba za jedan kovčeg, proglašenje najboljih kratkih priča humorističkog žanra natječaja metaFORA 2016. se smije! uz scenski prikaz odabranih priča, a Odjel za djecu i mladež donosi i bogatu matineju.

Manifestaciju Noć knjige suorganiziraju Zajednica nakladnika i knjižara Hrvatske gospodarske komore, Knjižni blok – Inicijativa za knjigu, Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, Knjižnice grada Zagreba, Udruga za zaštitu prava nakladnika – ZANA, te portal za knjigu i kulturu čitanja Moderna vremena, a uz podršku Ministarstva kulture i Odjela za UNESCO pri Ministarstvu. Čitav program Noći knjige 2016. potražite na službenim stranicama.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.