Preskoči na glavni sadržaj

Kratki izlet Igora Bezinovića na Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu

Na 46. Međunarodnom filmskom festivalu u Rotterdamu, koji se održava od 25. siječnja do 5. veljače 2017. godine, u programu Svijetla budućnost (Bright Future) svjetsku će premijeru imati Kratki izlet redatelja Igora Bezinovića. 

Nastao prema motivima istoimenog romana Antuna Šoljana, Kratki izlet je hibrid dokumentarnog filma i fikcije koji prati Stolu, mladića u kasnim dvadesetima koji ljeto provodi u Istri, tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka, koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. No nakon što im se pokvari autobus, njihov kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Kratki izlet je drugi dugometražni rad Igora Bezinovića, autora hvaljenog dokumentarnog filma Blokada. Igor Bezinović uz Antu Zlatka Stolicu potpisuje i scenarij Kratkog izleta, direktor fotografije je Danko Vučinović, montažu potpisuju Hrvoslava Brkušić i Miro Manojlović, a za izvršnu produkciju bila je zadužena Tena Gojić. Autor glazbe je Hrvoje Nikšić, dizajner zvuka je Martin Semenčić, a snimatelj zvuka Matija Santro. Glavne uloge tumače Ante Zlatko Stolica i Mladen Vujčić dok se u ostalima pojavljuju Željko Beljan, Iva Ivšić, Marko Aksentijević, Martina Burulic i Josip Visković. Film je nastao u produkciji Studija Pangolin, a sufinanciran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Program Svijetla budućnost (Bright Future) donosi prve i druge filmove "mladih redatelja u usponu s jedinstvenim stilom i vizijom, koji kinematografski krajolik obogaćuju svojim smionim radom". Uz Kratki izlet u istoj će se sekciji biti prikazan niz naslova koji ispituju i pomiču granice filmskog izražavanja, kao što su Svi sjeverni gradovi Dane Komljena i u Cannesu nagrađeni Mimosas Olivera Laxea.

Međunarodni filmski festival u Rotterdamu jedan je od  najvećih i najutjecajnijih filmskih festivala koji, osim što svake godine privlači desetke tisuća profesionalaca i posjetitelja, određuje buduće filmske trendove i otkriva filmaše na koje treba obratiti pažnju. Zbog bogatog filmskog programa, velike posjećenosti i izuzetno razvijenog industrijskog segmenta (filmski sajam CineMart), Rotterdam se ubraja među festivale prve kategorije. Više informacija potražite na službenoj stranici festivala

Naslovna fotografija: scena iz filma Kratki izlet; službeni logo festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.