Preskoči na glavni sadržaj

Kratki izlet Igora Bezinovića 21. prosinca stiže na repertoar kina Europa

Kratki izlet, dugometražni igrani prvijenac Igora Bezinovića i dobitnik Velike zlatne arene za najbolji film Pulskog filmskog festivala 21. prosinca stiže na repertoar zagrebačkog kina Europa. Riječ je o zanimljivom spoju fikcije i dokumentarizma te filmskom osvježenju koje osvaja režijom, scenarijem, fotografijom, zvukom i glumačkim postavom kojeg čini samo jedan profesionalni glumac. 

Film je snimljen prema motivima istoimenog romana Antuna Šoljana iz 1965., a prati Stolu (Ante Zlatko Stolica), mladića u kasnim dvadesetima koji ljeto provodi u Istri, tulumareći po festivalima. Jednoga dana susreće svog znanca Roka (Mladen Vujčić), koji njega i nekolicinu ostalih poznanika nagovara da mu se pridruže u potrazi za obližnjim samostanom sa srednjovjekovnim freskama. Nakon što im se pokvari autobus, družina će nastaviti putovanje pješice, a najavljeni kratki izlet prerast će u alegorijsko putovanje u nepoznato.

Kratki izlet nastao je u produkciji tvrtke Studio Pangolin. Redatelj i producent je Igor Bezinović, a scenarij potpisuju Igor Bezinović i Ante Zlatko Stolica. Uloge u filmu tumače Ante Zlatko Stolica, Mladen Vujčić, Željko Beljan, Iva Ivšić, Marko Aksentijević, Martina Burulic i Josip Visković. Direktor fotografije je Danko Vučinović, montažeri su Hrvoslava Brkušić i Miro Manojlović, a skladatelj je Hrvoje Nikšić. Dizajner zvuka je Martin Semenčić, a snimatelj zvuka Matija Santro. Izvršna producentica filma je Tena Gojić.

Svjetska premijera održana je početkom godine u sekciji Bright Future prestižnog Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu, a film je dosad prikazan na dvadesetak svjetskih festivala na kojima je osvojio osam nagrada. Uz Veliku zlatnu arenu za najbolji film i Zlatnu arenu za oblikovanje zvuka (Martin Semenčić) ističu se nagrada za režiju na Filmskom festivalu Andreja Tarkovskog (Zerkalo) i nagrada za najbolji odnosno najhrabriji film na Festivalu autorskog filma u Beogradu.

Igor Bezinović rođen je u Rijeci 1983. godine. Diplomirao je filozofiju, sociologiju i komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te Filmsku i TV režiju na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu. Režirao je desetak kratkometražnih filmova i dugometražni dokumentarac Blokada. Filmom se bavi profesionalno i amaterski.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.