Preskoči na glavni sadržaj

Kraj i Novi Južni Zagreb u međunarodnoj konkurenciji 62. Oberhausena

Eksperimentalni filmovi Kraj Tomislava Šobana i Novi Južni Zagreb Darka Fritza uvršteni su u službenu konkurenciju 62. Međunarodnog festivala kratkometražnog filma u Oberhausenu, najstarijeg festivala kratkog metra u Europi, koji će se ove godine održati od 5. do 10. svibnja. 

U međunarodnom natjecateljskom programu festivala bit će prikazan Kraj, novi film redatelja Tomislava Šobana, koji se pred dvije godine u Oberhausenu predstavio svojim nagrađivanim filmom Najmanji. Kraj je nastao povodom obilježavanja pedesetogodišnjice zagrebačkog Genre film festivala (GEFF, 1963.-1970.) na temu “Antifilm i nove tendencije u filmu” te se referira na hrvatsku filmsku avangardu 60-ih iz pozicije animacijsko-softverskog jezika. Scenarij i montažu također potpisuje Tomislav Šoban, za zvuk su zaduženi Ivan Zelić i Tomislav Babić, glazbu potpisuje Matija Pekić a producent je Vedran Šuvar iz Kinokluba Zagreb.

Novi Južni Zagreb Darka Fritza koristi inovativne tehnike filmske montaže koje su djelomično bazirane na računalnom algoritmu. Istražujući 50 godina urbanističkog razvoja Novog Zagreba, Fritzov film smješta nasljeđe modernizma i utopijskog urbanizma u današnji, tranzicijski kontekst. Novi Južni Zagreb nastao je iz multimedijalnog projekta Zamišljene budućnosti (Imaginary Futures), a producentica je Ivana Marić Kragić iz Filmske udruge Motion. Uz redatelja filma Darka Fritza, ostatak autorske ekipe filma čine Ivan Marušić – Klif (montaža i programiranje algoritamske montaže), Francisco López (skladatelj), Ivana Marinić Kragić (producentica i direktorica fotografije), Nenad Ravnić i Nikica Pavlović iz NFO studija (3D arhitektonsko modeliranje), Tom Vujnović iz Vizija S.F.T. (match moving i 3D rendering). Novi Južni Zagreb film je o vizijama budućnosti, prikazanim kroz razvoj urbanizma Novog Zagreba. 

Oba filma sufinancirana su sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Zagreba. 

Međunarodni festival kratkometražnog filma u Oberhausenu jedan je od najvažnijih i najstarijih svjetskih manifestacija posvećenih ovoj filmskoj vrsti. Ove godine u međunarodnoj natjecateljskoj sekciji prikazat će se 64 filma iz 26 zemalja, a ukupno će se na festivalu u pet natjecateljskih sekcija prikazati 151 kratkometražni film. 

Više informacija potražite na službenoj stranici festivala

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.