Preskoči na glavni sadržaj

Kotlovina i Marijine u programu 35. međunarodnog filmskog festivala u Göteborgu

Hrvatski dugometražni igrani film Kotlovina i dokumentarno-igrani film Marijine uvršteni su u službeni program Međunarodnog filmskog festivala u Göteborgu (Švedska) koji će se održavati od 27. siječnja do 6. veljače 2012.

Pobjednik prošlogodišnjeg Festivala igranog filma u Puli, Kotlovina redatelja Tomislava Radića bit će prikazan u programu Fem Kontinenter (Pet kontinenata) u kojem se prikazuje selekcija najboljih dugometražnih filmskih ostvarenja iz cijelog svijeta. Drama u kojoj se jedna obitelj okuplja na tipičnoj hrvatskoj mesnoj gozbi, Kotlovina, prikazuje se u tri termina: 2. veljače u dvorani Biopalatset 10 i 3. i 4. veljače u dvorani Roy. Redatelj Tomislav Radić bit će prisutan u Göteborgu povodom međunarodne premijere svog filma. Film Kotlovina nastao je u produkciji zagrebačke tvrke Korugva d.o.o.

Dokumentarna glazbena komedija Marijine riječke redateljice Željke Sukove uvršten je u službeni program Visionarer (Vizionari) posvećen uzbudljivim filmskim ostvarenjima koja pomiču granice sedme umjetnosti. Marijine se u spomenutom programu nalaze u prestižnom društvu svjetskih redatelja i filmova kao što su Miners' Hymns Billa Morrisona, Alper, novi film grčkog redatelja Yorgosa Lanthimosa, redatelja filma Dog Tooth nagrađenog u Cannesu 2010., Sleepless Night Stories avangardnog američkog redatelja Jonasa Mekasa i drugih. Film o baki za 'A' festivale nastao u produkciji riječke Udruge UKUS prikazuje se u tri termina – 28. siječnja te 3. i 5. veljače u dvoranama Bergakungen 2,3 i 4.

Međunarodni filmski festival u Göteborgu najveći je filmski festival u Skandinaviji, a s oko 200 000 posjetitelja godišnje pripada i među najveće svjetske festivale. Jedanaestodnevna manifestacija ove godine prikazuje 429 filmova iz 80 svjetskih zemalja. Otvara je novi film Alexandera Paynea (Stranputica) The Descendants, uz gostovanje redatelja, a fokus festivala je na arapskoj i danskoj kinematografiji. Glavna festivalska nagrada Draken (Zmaj) dodijeljuje se najboljem nordijskom filmu. Počasni predsjednik Festivala je kultni švedski art-redatelj Roy Andersson.

Filmovi Kotlovina i Marijine nastali su uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC).

Naslovne fotografije: Kotlovina; Marijine

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.