Preskoči na glavni sadržaj

Kokoška oduševila publiku u Cannesu

Cannes, 21. svibnja – Njemačko-hrvatski kratkometražni film Kokoška redateljice Une Gunjak i u koprodukciji Nukleus filma premijerno je prikazan na 53. Tjednu kritike na Filmskom festivalu u Cannesu, gdje je na dvjema projekcijama izazvao odlične reakcije publike.

"Kokoška je vrlo osoban film na više nivoa," objašnjava redateljica Una Gunjak. "Za mene je ovo jedan tip egzodusa – priča moje generacije, djece koja su prebrzo odrasla i prebrzo naučila neke životne lekcije, ponekad i na zastrašujući način." Radnja Kokoške odvija se 1993. u opkoljenom Sarajevu, a govori o šestogodišnjoj djevojčici Selmi kojoj otac kao rođendanski poklon šalje kokoš. Selma misli da je kokoška kućni ljubimac, ali njezina majka ima druge planove.

Uloge u filmu odigrali su Mirela Lambić, Esma Alić, Iman Alibalić i Mario Knezović. Redateljica Una Gunjak autorica je i scenarija, direktor fotografije je Matthias Pilz, montažerka je Anja Siemens, a skladatelj je Bernd Schurer. Producentica je Jelena Goldbach iz njemačke producentske kuće Zak Film Productions, a hrvatski koproducent je Siniša Juričić iz Nukleus filma. Film je u cijelosti snimljen u Zagrebu.

53. izdanje Tjedna kritike održava od 15. do 23. svibnja tijekom 67. Filmskog festivala o Cannesu. Program uključuje prve i druge filmove i cilj mu je otkrivati nova redateljska imena. Svoje su prve filmove ovdje prikazali Bernardo Bertolucci, Jean Eustache, Ken Loach, Wong Kar-wai, Alejandro González Iñárritu i Jeff Nichols, dok su zahvaljujući kratkometražnim filmovima uvrštenima u program pod lupu javnosti došli autori kao što su François Ozon, Gaspar Noé i Andrea Arnold.

Fotograf: Bertrand Noël

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.