Preskoči na glavni sadržaj

Koko i duhovi na 15. Međunarodnom festivalu filmova za djecu u Montrealu

Dječji igrani film Koko i duhovi redatelja Daniela Kušana u produkciji Kinorame i Hrvatske radiotelevizije prikazuje se 7. i 8. ožujka na 15. Međunarodnom festivalu filmova za djecu u Montrealu (FIFEM). 

Film je uvršten u natjecateljski program kanadskog festivala zajedno s još deset svjetskih dječjih naslova, a montrealskoj publici predstavit će ga redatelj Daniel Kušan koji je ujedno i gost festivala.

Petnaesto izdanje FIFEM-a ponovno okuplja najbolje filmove namjenjene uzrastu od 2 do 12 godina. Svake godine montrealski festival privuče oko 15 000 gledatelja iz svih krajeva svijeta. 

Koko i duhovi  je detektivska priča čiji je junak dvanaestogodišnjak, dovoljno hrabar da suzbije svoje strahove i dovoljno mudar da riješi veliku misteriju. Koka i duhove su zajednički producirali Kinorama i Dječji program Hrvatske radiotelevizije, a film je sufinanciran sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra. Razvoj projekta sufinanicirao je europski program MEDIA 2007.

Film je pretpremijerno prikazan na šibenskom Međunarodnom festivalu djeteta 2011. Potom je uslijedila premijera na Festivalu igranog filma u Puli u srpnju 2011. godine, gdje je nagrađen s ukupno šest nagrada, a međunarodnu festivalsku promociju započeo je na prestižnom Međunarodnom festivalu filmova za djecu u Chicagu u listopadu 2011. Nakon toga film je prikazan na međunarodnom festivalu filmova za djecu i mlade SCHLINGEL u njemačkom Chemnitzu, gdje je osvojio drugu nagradu.

Bogata festivalska turneja Koka i duhova uključuje i Motovun Film Festival, Međunarodni filmski festivalu u Minsku (Bjelorusija), festival FICI u Madridu i desetak drugih festivala. Potkraj mjeseca bit će prikazan u programu Međunarodnog festivala filmova za djecu u Kairu, a početkom travnja na talijanskom filmskom festivalu Vittorio Veneto.

Hrvatska distribucija filma traje punih 5 mjeseci. Film Koko i duhovi u distribuciji Continental Filma do današnjeg je dana pogledalo 81.114 gledatelja, ne računajući odlično posjećene festivalske i posebne projekcije, čime je Koko postao najveći komercijalni uspjeh hrvatske kinematografije u proteklih pola desetljeća. Ništa manje značajan nije niti uspjeh kino-distribucija u stranim zemljama: Koko i duhovi distribuiran je u Sloveniji, a upravo se distribuira u Litvi i u Bosni i Hercegovini, dok je distribucija u Srbiji najavljena za proljeće ove godine.

Scenarij potpisuju Daniel i Ivan Kušan, producenti su Ankica Jurić Tilić i Josip Popovac, a glavne su uloge odigrali Antonio Parač, Kristian Bonačić, Nina Mileta, Filip Mayer i Ivan Maltarić.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.