Preskoči na glavni sadržaj

Koja je ovo država Vinka Brešana nagrađena na 48. Filmskom festivalu u Sopotu

Dugometražni igrani film Vinka Brešana Koja je ovo država osvojio je Grand Prix na 48. izdanju Filmskog festivala u Sopotu 'SOFEST' koji je u subotu 6. srpnja u Beogradu završio dodjelom nagrada. Na festivalu je za najbolju žensku ulogu nagradu dobila glumica Snežana Bogdanović za ulogu u filmu Šavovi Miroslava Terzića. 

Žirijem natjecateljskog programa, u kojem je prikazano 18 većinskih i manjinskih srpskih produkcija, predsjedao je Radoslav Zelenović, a članovi su bili glumica Jovana Gavrilović i filmski kritičar Dejan Dabić. Svoju odluku o dodjeljivanju Grand Prixa filmu Koja je ovo država obrazložili su riječima: 

'Grand Prix za najbolji film u cjelini dodjeljuje se producentima filma 'Koja je ovo država' u režiji Vinka Brešana. Ova kompleksna filmska priča ispričana nelinearnom dramaturgijom, u kojoj se kombiniraju san i java, komični i dramski elementi, u suštini je melankolična satira koja opisuje stanje duha u našoj regiji. Svaki segment filma, od glume do kamere i glazbe, uklopljen u jednu neraskidivu cjelinu.'

Nagradu Festivala pod pokroviteljstvom Grada Beograda preuzeo je redatelj filma Vinko Brešan.

'Žiri je uspješno dokazao da film zaista nema granice. Lijepo je kada se kao manjinska koprodukcija možete natjecati, te osvojiti nagradu', rekao je na svečanoj ceremoniji zatvaranja Brešan.

Producent filma Koja je ovo država je Ivan Maloča, koproducent Lazar Ristovski, scenarij potpisuje Mate Matišić, direktor fotografije je Branko Linta, majstorica maske Ana Bulajić Črček, kostimografkinja Željka Franulović, scenograf Damir Gabelica, montažerka Sandra Botica Brešan, a izvršna producentica Maja Vukić.  

Uz Interfilm, film su producirali Orka Production Studio iz Varšave i Zillion film iz Beograda, a poduprijeli Hrvatski audiovizualni centar, Poljski filmski institut, Filmski centar Srbije, Poljska televizija, Eurimages i EU fond Kreativ na Europa – MEDIA i HRT.

Osim toga, na festivalu je nagradu osvojila i glumica Snežana Bogdanović za hrvatsku manjinsku koprodukciju Šavovi Miroslava Terzića

'Nagrada 'Mira Stupica' dodjeljuje se Snežani Bogdanović za ulogu Ane u filmu Šavovi u režiji Miroslava Terzića, koja postepeno, suptilno, poput tkanja, izgrađuje psihološku studiju žene koja ne odustaje od potrage za sinom čak i onda kada njeni bližnji to smatraju uzaludnim', obrazložio je žiri. 

Cijeli popis nagrađenih filmova i filmaša na Filmskom festivalu u Sopotu, koji se od 2. do 6. srpnja održao u Beogradu, može se pronaći na službenoj stranici festivala.

Naslovna fotografija: Vinko Brešan na Filmskom festivalu u Sopotu; laureati Filmskom festivala u Sopotu; scena iz filma Koja je ovo država

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.