Preskoči na glavni sadržaj

Kinookus Food Film Festival održava se u Stonu od 14. do 18. rujna

Kinookus Food Film Festival će se ove godine, pod nazivom Hrana i identitet, održati od 14. do 18. rujna u Stonu, u organizaciji Udruge Kinookus. Festival je početkom 2010. utemeljila istoimena udruga kako bi to malo mjesto u Dubrovačko-neretvanskoj županiji oživjelo kroz kulturnu manifestaciju koja kroz filmsku umjetnost promiče zdravu hranu, kulinarsku baštinu, lokalni identitet i ekologiju.

Na Festivalu će biti prikazano oko 40 filmova podijeljenih u 4 kategorije, a otvorit će ga britansko - islandski dokumentarac Budućnost nade redatelja Henryja Batemana koji, kroz priču o financijskoj krizi na Islandu, upozorava na neodrživost postojećeg društvenog i ekonomskog modela. U kategoriji dugometražnih filmova bit će prikazana i dva hrvatska dokumentarca: 47-minutni Cijena hrane (2010.) Hrvoja Juvančića koji problematizira cijene hrane u Hrvatskoj koje su, prema Europskom uredu za statistiku najviše u skupini tranzicijskih zemalja te Poplava (2010.) Gorana Devića koji prati ljudske i međuvjerske odnose u malenoj zajednici na području Like, Kosinja i susjednih sela u Hrvatskoj.

Ove godine, festivalske projekcije će se odvijati na dvije nove lokacije - u netom obnovljenoj tvrđavi Arcimon te u malostonskom Orsanu. U svjetlu 2011. - Međunarodne godine šuma, radionice u okviru edukacijske sekcije KINOPOKUS bit će posvećene značaju šuma za život na Zemlji, s posebnim naglaskom na dubove šume. KINOLOKUS, tržnica lokalnih i tradicijskih proizvoda, odvijat će se u znaku eko-proizvođača Dalmacije

Thomas Struck, direktor sekcije Berlinskog filmskog festivala posvećene filmovima o hrani Kulinarisches Kino, otvorit će ovogodišnji KINOFOKUS, sekciju koja je zamišljena kao mjesto susreta sa sveučilišnim i znanstvenim svijetom i kao mjesto diskusije o svim aspektima hrane (nutricionstički, umjetnički, sociološki, etnološki, filozofski, itd.). Redatelj i producent Thomas Struck bio je direktor Berlinale Talent Campus-a od 2003. do 2007., a na čelu je sekcije Kulinarisches Kino od njezina utemeljenja 2007. godine.

U četvrtak, 15. rujna, u 18 sati, u atriju Kneževa dvora u Stonu, gospodin Struck će inaugurirati sekciju Kinofokus, mjesto susreta posjetitelja Kinookus Food Film Festivala sa znanstvenicima i stručnjacima iz različitih područja. Pod općom temom Hrana i identitet, sekcija Kinofokus će prve večeri ugostiti Etnografski muzej Istre iz Pazina. Kustosica Muzeja, gospođa Tanja Kocković Zaborski, održat će predavanje o ulozi tartufa u konstrukciji gastro-kulturalnog identiteta Istre.

Stefano Sardo, jedan od najuspješnijih mladih talijanskih scenarista, gostovat će na ovogodišnjoj ediciji Kinookus Food Film Festivala. Autor scenarija svjetskog hita Dvostruki sat (La Doppia Ora), nedavno prikazanog u dubrovačkim kinima, održat će u Dubrovniku 15. rujna masterclass na temu stvaralačkog procesa pisanja scenarija Od originalne ideje do remakea.

Biramo filmove koji kroz problematiku prehrane, zaštite okoliša i očuvanja lokalnih običaja pripovijedaju priču o običnom čovjeku i neprestanim izazovima koje pred njega stavlja ovo naše vrijeme ispalo iz zgloba. Pokretne slike imaju ogroman utjecaj na stvaranje kolektivnog imaginarija i stila života. Ali iza glamura, ušminkanih proizvoda i blještavih reflektora vrebaju sve veći problemi koje ne možemo i ne smijemo zanemariti. Trudimo se prikazivati male filmove koji teško dolaze do distributera i šire publike. Na taj način gledateljima u Stonu pružamo priliku pogledati ostvarenja koja možda i neće doći u domaća kina, ali i mogućnost uvidjeti kako su se i problemi u međuvremenu globalizirali: ljudi na Aljasci, u Litvi ili Indiji pokušavaju ih riješiti na sebi svojstven način. To nas sve skupa podsjeća da dijelimo isti planet i da je ono što nas sjedinjuje upravo ljudskost naših strepnji i nadanja, izjavila je Ines Vasiljević, umjetnička direktorica Festivala.

Nagrada Velika kamenica dodijeljuje se najboljem dugometražnom filmu, a nagrada Mala kamenica najboljem kratkometražnom filmu.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.