Preskoči na glavni sadržaj

Kino Tuškanac nastavlja s programom Filmski kurikulum

Nakon pauze od godinu i pol dana nastavlja se s programom Filmski kurikulum, tijekom kojeg se jedan put mjesečno u kinu Tuškanac prikazuju klasici hrvatske kinematografije prilagođeni kurikulumu nastave hrvatskog filma na zagrebačkom sveučilištu. 

Svaka projekcija sastoji se od jednog dugometražnog i jednog kratkometražnog filma, a uvod u svaku projekciju održava sveučilišni nastavnik hrvatskog filma ili filmolog stručan u području hrvatskog filma. Filmski kurikulum namijenjen je studentima i svim ostalim građanima zainteresiranima za upoznavanje s hrvatskom filmskom baštinom. 

Sljedeći Filmski kurikulum održat će se 23. studenog (utorak) u 18.30 u kinu Tuškanac. Na programu su poetski dokumentarni film Rudolfa Sremca Crne vode (1966), jedan od prvih jugoslavenskih estetski ambicioznih dokumentaraca i jedan od prvih domaćih filmova s velikom međunarodnom nagradom (za fotografiju na festivalu u Cannesu), te igrani film Fedora Hanžekovića Svoga tela gospodar (1957), sjajna kombinacija tragedije i komedija prema predlošku Slavka Kolara koja je do današnjih dana ostala jedan od najomiljenijih hrvatskih filmova. Filmovi se prikazuju s restauriranih 35mm filmskih kopija.

Uoči projekcije uvodnu riječ održat će filmolog i predavač povijesti hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti te umjetnički savjetnik HAVC-a za komplementarne djelatnosti, dr. sc. Tomislav Šakić. Ulaz na projekciju je besplatan.

Program je realiziran kao suradnja kina Tuškanac, Hrvatske kinoteke i nastavnika hrvatskog filma na Akademiji dramske umjetnosti, Filozofskom fakultetu i Hrvatskim studijima. Više informacija potražite na ovoj poveznici

 Raspored projekcija u zimskom semestru:  

23. studenog 2021, utorak 18.30 h, kino Tuškanac
uvodna riječ: Tomislav Šakić
Crne vode (dokumentarni, Rudolf Sremec, 1956, 13 min)
Svoga tela gospodar (igrani, Fedor Hanžeković, 1957, 99 min)

14. prosinac 2021, utorak 18.30 h, kino Tuškanac
uvodna riječ: Silvestar Mileta
Pregled br. 6/47  (filmski žurnal, Branko Majer, 1947, 19 min) 
Licem u lice (igrani, Branko Bauer, 1963, 80 min)

18. siječanj 2022, utorak 18.30 h, kino Tuškanac
uvodna riječ: Juraj Kukoč; gost: Ognjen Sviličić
Pletenice (dokumentarni, Zoran Tadić, 1974, 11 min)
Oprosti za kung-fu (igrani, Ognjen Sviličić, 2004, 70 min) 

22. veljače 2022, utorak 18.30 h, kino Tuškanac
uvodna riječ: Nikica Gilić
Bino, oko galebovo (dokumentarni, Nikola Babić, 1973, 14 min)
Goli čovjek (igrani, Obrad Gluščević, 1968, 98 min) 

Naslovna fotografija: scene iz filma Crne vodeSvoga tela gospodar

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.