Preskoči na glavni sadržaj

Kino mreža slavi rođendan u 21 kinu diljem Hrvatske

Za svoj 4. rođendan Kino mreža poklanja besplatne projekcije dva legendarna filma. Ponoćni ekspres (Midnight Express) Alana Parkera, Oskarom nagrađeni za najbolju glazbu i najbolji scenariji te jedan od najlegendarnijih filmova za djecu, Karate Kid, u srijedu, 7. studenog prikazivat će se u 21 kinu diljem Hrvatske.

U četiri godine postojanja, angažman i rad Kino mreže rezultirao je brojnim uspješnim projektima na području kinoprikazivaštva, razvoja filmske pismenosti i filmske publike te stoga na Dan neovisnih kina, u srijedu, 7. studenog, publici želi pružiti prigodan jednodnevni filmski program u revitaliziranim starim gradskim kinima, institucijama s dugom tradicijom širenja medijske kulture i brojnim filmskim i društvenim pričama. Rođendani su dobra prilika za postavljanje novih ciljeva i planova za njihovo ostvarenje, a kako je uz rad i zajedničke snage upravo publika najveći faktor koji vodi razvoju kina, Kino mreža odlučila je projekcijama kultnih filmova za svoj rođendan počastiti i zahvaliti publici na ukazanom povjerenju.

Ponoćni ekspres (Midnight Express, 1978.) napeta je drama koja je osvojila dva Oskara, a ubrzo nakon toga i status kultnog filma. Također, film je zbog dramatičnih prikaza turskog zatvora, policije i birokracije imao drastično loš utjecaj na turizam u Turskoj. Smatra se općenito jednim od najboljih filmova redatelja Alana Parkera, a scenarist Oliver Stone dobio je Oskara za najbolje adaptiran scenarij.

Karate Kid (1984.) u režiji Johna G. Avildsena jedan je od najlegendarnijih filmova za djecu čiji nastavci izlaze još i danas. Film je omiljen kod najmlađe publike, ali i obožavan kao kultni film za sve uzraste koji nas vraća u djetinjstvo. 

Dan neovisnih kina filmska je manifestacija kojom Kino mreža nastoji skrenuti pažnju na značaj, vrijednosti i ulogu neovisnih kina u Hrvatskoj. Mreža u ovom trenutku broji 43 člana i 61 kino u 43 grada i otoka diljem Hrvatske. Dan neovisnih kina jedinstven je filmski i kulturni događaj namijenjen široj javnosti svih uzrasta, a poseban naglasak stavlja na jačanje i razvoj neovisnih kina te pokretanje nove kulturno-umjetničke i obrazovne ponude u lokalnim sredinama diljem Hrvatske te poticanje i podršku sredinama bez kina na pokretanje filmskih programa. 

Manifestaciju organizira Kino mreža uz financijsku potporu Hrvatskog audiovizualnog centra

Kina koja sudjeluju u programu su: Centar za kulturu Đakovo, Kino Velebit (Koprivnica), Centar za kulturu Korčula, Kino Krapina, Kino Moslavina (Kutina), Kino Marof (Novi Marof), Kino Urania (Osijek), Kino Pazin, Dom kulture Grada Preloga, Art-kino Croatia (Rijeka), Kino Samobor, Gradsko kino Sinj, Dom kulture Kristalna kocka vedrine Sisak, Kino Slatina, Kino Karaman (Split), Kinoklub ''Šibenik'', Pučko otvoreno učilište Velika Gorica, Kino Zabok, Kino Europa (Zagreb), Kino Kinoteka (Zagreb), MM centar (Zagreb)

Raspored projekcija potražite na Internetskim i Facebook stranicama svakog pojedinog kina koje sudjeluje u programu.

Naslovna fotografija: vizual manifestacije

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.