Preskoči na glavni sadržaj

Kino Mediteran po prvi put prešlo 50 000 gledatelja

Kino Mediteran prošlog vikenda posjetio je pedeset tisućiti gledatelj i to u kinu u Bolu na otoku Braču na projekciji estonskog filma za djecu Eia i sove. Ovaj projekt revitalizacije kina u Dalmaciji održava se u 30 dalmatinskih gradova na otocima, po obali i zaleđu. Ovaj veliki rezultat poklapa se i s predstavljanjem projekta u Lisabonu na konferenciji mreže europskih kina Europa Cinemas, gdje će se Kino Mediteran predstaviti kao jedno od dvanaest kina u fokusu članovima mreže koja broji 1 100 kinoprikazivača iz 43 zemlje. 

Kino Mediteran nastavlja s tradicijom obaranja rekorda. Prošli vikend u Bolu, na otoku Braču, prodana je pedeset tisućita ulaznica u 2019. godini. Prvi put je ovaj projekt revitalizacije kina dosegao ovako veliki broj gledatelja, a rezultat je još značajniji kad se uzme u obzir da gotovo svi gradovi u kojima projekt djeluje imaju manje od 5 000 stanovnika. 

Podsjetimo, projekt Kino Mediteran je pokrenut 2012. godine s ciljem održavanja redovnih kino programa u malim mjestima na dalmatinskim otocima, uz obalu i u zaleđu. Nositelj projekta je Festival mediteranskog filma Split, a u programskom fokusu su nezavisni filmovi, stoga posebno veseli što se ova okrugla ulaznica prodala baš na projekciji estonskog filma za djecu Eia i sove prikazanog u sklopu gostovanja Zagreb Film Festivala. 

Iako je Kino Mediteran svoju priču započelo kao putujuće kino od 2015. godine, u suradnji s lokalnim partnerima, kroz investicijske natječaje Ministarstva kulture, opremljeno je čak 13 kino dvorana i ljetnih kina kojima je omogućen redovni cjelogodišnji rad. Kino Mediteran kroz razne modele javno-civilnog partnerstva programski i logistički upravlja ovim prostorima te ostvaruje izvrsne rezultate. Uz to, na 20ak lokacija program se održava kroz model putujućeg kina s jednim kombijem i svom potrebnom kino opremom. 

U 2018. godini prikazano je 126 filmova u 26 gradova na 702 projekcije. Ukupni broj posjetitelja bio je 48 628, što je brojka koja je ove godine oborena već u listopadu. S prosjekom od 69 gledatelja po projekciji, Kino Mediteran je jedno od najposjećenijih kina u Hrvatskoj, a taj rezultat ima posebnu težinu s obzirom na veličinu gradova u kojima se projekt održava. 

Od 2016. godine Kino Mediteran je i član europske mreže nezavisnih kina Europa Cinemas čija se bijenalna konferencija održava ovaj tjedan u Lisabonu. Europa Cinemas odabrala je Kino Mediteran kao jedno od 12 kina u fokusu koja će se predstaviti na konferenciji među čak 1 100 kina iz 43 zemlje. 

Kino Mediteran održava se uz podršku Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, Zaklade Kultura nova, Hrvatskog audiovizualnog centra i svih lokalnih partnera gradova i općina u kojima se projekt održava. 

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.