Preskoči na glavni sadržaj

Kino Mediteran, Motovun Film Festival i Restart nude besplatan streaming filmova; Pulska filmska tvornica seli dio programa online

Kino Mediteran, projekt revitalizacije kina u Dalmaciji, nudi besplatan streaming 22 filma prikazana na Festivalu mediteranskog filma Split putem svoje službene stranice. Zagrebački Restart također javnosti otvara svoju online dokumentarnu riznicu te besplatno nudi 20 naslova. Streaming bez naknade nudi i Motovun Film Festival, koji je postao partner novog međunarodnog online festivala My Darling Quarantine. Dio svog redovnog programa online seli i Pulska filmska tvornica. 

Dvadeset i dva filma Kino Mediteran distribucije sada su dostupna na ovoj poveznici. Nakon što odaberete film, potrebno je upisati promo kôd KARANTENA prije kupnje, kako bi ga gledali besplatno. 

Kino Mediteran je projekt revitalizacije kina u Dalmaciji čiji je glavni cilj oživiti kino dvorane i dovesti filmske programe u manje sredine diljem Dalmacije gdje su kina bila dugo zatvorena. 

Zagrebački Restart također otvara svoju online doku-riznicu Restart labela s 20 besplatnih naslova dok je ostatak kolekcije sa stotinjak raznolikih dokumentarnih filmova dostupan za gledanje uz minimalnu naknadu. Tako će na na web adresi volimdokumentarce.net u sljedećim danima biti dostupni i odabrani naslovi s repertoara Dokukina KIC (koje djeluje pod vodstvom Restarta), također po 'kriznim cijenama'. Među naslovima dostupnima za gledanje uz naknadu nalaze se Medena zemlja makedonskog dvojca Tamare Kotevske i Ljubomira Stefanova, Putinovi svjedoci ruskog redatelja Vitalija ManskogBergman: Jedna godina, jedan život redateljice Jane Magnusson, ali i nagrađivani filmovi domaćih dokumentarista - Srbenka Nebojše Slijepčevića te Na vodi Gorana Devića

Među potpuno besplatnim filmova, od domaćih naslova, su Blokada Igora Bezinovića te Gangster te voli Nebojše Slijepčevića. Pri odabiru filmova potrebno je upisati promo kôd DOKU-IZOLACIJA. Popis svih Restartovih filmova dostupnima za besplatno gledanje nalazi se ovdje

Streaming filmova nudit će i Motovun Film Festival koji je postao partner novog online festivala naziva My Darling Quarantine, nastalog na inicijativu Enrica Vannuccija, selektora kratkometražnih filmova Međunarodnog filmskog festivala u Veneciji. MFF će tako svakog tjedna birati i besplatno objavljivati po sedam kratkometražnih distopijskih filmova, a gledatelji će moći glasati za najbolje naslove. Uz to, ističu s festivala, pokrenuta je i crowdfunding kampanja - pola prikupljenih sredstava ići će za podršku nezavisnoj kulturnoj sceni, a pola organizaciji Liječnici bez granica, koja neumorno radi kako bi spriječili širenje virusa u izbjegličkim kampovima i među drugim ranjivim populacijama širom Grčke i Balkanske rute. Detalje o My Darling Quarantine festivalu možete pronaći ovdje i ovdje

Pulska filmska tvornica nastavlja svoj program bez javnog okupljanja, uvođenjem novog koncepta 'Digitalne filmske karantene' kojim omogućuje projekcije, moderacije i rasprave oko filmova aktualnih tema putem interneta i interakcijom putem društvenih mreža. U četvrtak, 12. ožujka, na taj je način bio prikazan eksperimentalni kratkometražni film Nepoznate energije, neidentificirani osjećaji Dalibora Barića. Novosti o 'Digitalnoj filmskoj karanteni' možete pronaći na službenoj stranici Pulske filmske tvornice

Podsjećamo da je streaming izbora hrvatskih kratkometražnih filmova dostupan i na novoj platformi croatian.film koja je zamišljena kao svojevrsno proširenje programa Zagreb Film Festivala - Kockice. Platforma omogućuje svim gledateljima i gledateljicama uvid u domaću kratkometražnu produkciju, raznih rodova (igrani, animirani, dokumentarni, eksperimentalni te hibridni) i žanrova, i to potpuno besplatno. 

Mreža nezavisnih kina Kino.hr, odnosno tvrtka RADAR, također nudi besplatan sadržaj na svojim stranicama. 

"U subotu, 14. ožujka, s početkom točno u podne, na www.KINO.hr omogućit ćemo besplatno gledanje sudionika Berlinskog filmskog festivala, dobitnika glavnih nagrada na najcjenjenijim festivalima dječjeg filma - amsterdamskom Cinekidu i Zlin Film Festivalu, a to je Los Bando. Ovaj film sudjelovao je i na našim festivalima, primjerice pulskom i motovunskom, a za publiku smo pripremili zanimljive upitnike koje mogu ispuniti nakon gledanja filma i tako postati pravi mali filmski kritičari", najavio je Marko Pekić, direktor poduzeća RADAR. Svaki besplatan film, navode iz Kino.hr-a, bit će dostupan od subote do petka, a svake subote za streaming bez naknade bit će dostupan novi naslov. 

Produkcija kuća nezavisno dokumentarnog filma Factum u narednim danima također nudi besplatan sadržaj. Uz kôd OSTANIDOMA, na stranici www.factum.com.hr mogu se pogledati najgledaniji Factumovi dokumentarci: Godine hrđe redatelja Andreja Korovljeva, Djeca tranzicije Matije Vukšića, Generacija '68 Nenada Puhovskog, Goli Tihane K. Gudac te Dum Spiro Spero Pere Kvesića

Riječka udruga Filmaktiv pokreće CoronaCinema kanal (na ovoj poveznici) na kojem će besplatno biti dostupni nagrađivani filmovi riječkih autora, među kojima su Polazište za čekanje Maše Drndić, Naseljenici – naši novi susjedi s puškama Barbare Babačić, Delta Marina Lukanovića, Plenumovi Marte Batinić, Ane Jurčić i Sanje Kapidžić, Prva jutarnja Martine Lukanović i mnogi drugi filmovi, od kojih su neki prilagođeni i na hrvatski znakovni jezik. 

Hrvatski filmski savez pokrenuo je online videoteku na kojoj korisnici mogu pogledati filmove nastale u produkciji HFS-a. Za sada je ponuđeno 17 kratkometražnih i dugometražnih filmova za besplatno gledanje. Za gledanje su dostupni: dobitnik Zlatne arene, film Damira Čučića Pismo ćaći, kompletna 'mediteranska trilogija' Borisa Poljaka (Splitski akvarel, Autofocus, Oni samo dolaze i odlaze), filmovi Zdravka Mustača (Martinac, Noćas, Blizine), dokumentarne filmove Nevena Hitreca (Ovrha, Riba ribi grize rep), kratki igrani film Josipa Lukića - Minjonja njanjonja, eksperimentalni filmovi Ivana Faktora i dokumentarni film Dom Zdenka Jurilja i drugi. Videoteka HFS-a dostupna je na ovoj poveznici, a postepeno će joj se dodavati novi naslovi. 

Osim toga, na inicijativu Ministarstva kulture RH, Hrvatska radiotelevizija (HRT) će kao javni servis, u skladu sa svojom javnom zadaćom i ulogom i u suradnji sa sudionicima kulturne scene u Hrvatskoj, tijekom novonastale situacije s koronavirusom, kreirati dodatni kulturni program na svom Trećem programu HRT-a. Urednica Trećeg programa HTV-a Vlatka Kolarović kaže da će Treći program nastojati odgovorno i kreativno odgovoriti na novonastalu situaciju, kako kulturni život u Hrvatskoj ne bi potpuno stao.

"Naime, ogroman broj kulturnih projekata se pripremao mjesecima, i bilo bi i šteta i neodgovorno da barem dio toga ne pokažemo publici", dodala je Kolarović.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.