Preskoči na glavni sadržaj

Kino Magistrala od Rijeke do Dubrovnika: Partnerski projekt jadranskih kina jedan od 15 projekata odabranih za europsko financiranje

"Kino Magistrala" kao partnerski projekt Kina Mediteran, Art-kina u Rijeci, Kinoteke Zlatna vrata u Splitu i Kinematografa Dubrovnik, jedan je od 15 projekata odabranih za financiranje od strane mreže Europa Cinemas i Kreativne Europe, potprograma MEDIA.

"Collaborate to Innovate" naziv je poziva raspisanog od strane mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas koji za cilj ima potaknuti umrežavanje kina na nacionalnoj i europskoj razini, kako bi zajednički razvili strategije i aktivnosti povratka publike u kina nakon krize prouzrokovane globalnom pandemijom, promovirajući pritom vrijednosti europske kinematografije, umrežavanja, razvoja nove publike i održivosti prikazivačkog sektora.

Hrvatski projekt "Kino Magistrala / Coastline Cinema", koji koordinira Kino Mediteran, obuhvaća kina duž Jadranske magistrale, od Rijeke preko Splita do Dubrovnika, uz brojna otočka i obalna kina u manjim mjestima Dalmacije, a partneri u projektu su i riječko Art-kino, splitska Kinoteka Zlatna vrata te dubrovački Kinematografi.

Kroz ovaj zajednički projekt, kina od Rijeke do Dubrovnika povezat će se organizacijom zajedničkih filmskih programa s naglaskom na razvoju nove publike, prvenstveno djece i mladih, kroz brojne aktivnosti namijenjene ovim ciljanim skupinama. Značajan dio projekta čini i kampanja povratka u kino kojom će ovi prikazivači postojećoj i novoj publici aktualizirati važnost gledanja filmova na velikom platnu te promovirati domaću i europsku kinematografiju.

"Izuzetno smo ponosni što smo odabrani kao jedan od 15 projekata na ovom pozivu te što smo jedini projekt koji dolazi iz Hrvatske. Ono što nas povezuje kao partnere od Rijeke do Dubrovnika velika je posvećenost nezavisnom, europskom filmu, ali i sezonalnost našeg rada jer se naše ljetne aktivnosti odvijaju u predivnim ljetnim kinima, a zimske u kinodvoranama. Upravo ćemo kroz ovaj segment prezentirati rad naših kina široj javnosti na nacionalnom i europskom nivou, a lokalno ćemo razvijati nove generacije kino posjetitelja kroz suradnje s osnovnim i srednjim školama," izjavio je Alen Munitić u ime koordinatora projekta, Kina Mediteran, ujedno se zahvalivši partnerima na odličnoj suradnji te Europi Cinemas i Kreativnoj Europi na prepoznavanju ovog vrijednog projekta.

Detaljne aktivnosti projekta Kino Magistrala predstavit će se javnosti na zajedničkoj konferenciji za medije uoči početka programa.

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.