Preskoči na glavni sadržaj

Kino klubu Split: Otvorene prijave na radionicu 'Od skripta do kamere' i program Enigmatične slike s Jonathanom Rosenbaumom

Od 25. do 29. siječnja u Kino klubu Split (Ulica slobode 28, Dom mladih, 1. kat) održat će se radionica 'Od skripta do kamere' pod vodstvom Pilar Palomero. Prijave na radionicu otvorene su do 17. siječnja. Renomirani američki filmski kritičar Jonathan Rosenbaum u Kino klubu Split gostovat će od 28. siječnja do 1. veljače 2020. godine te održati program Enigmatične slike. 

Radionica 'Od skripta do kamere' 

Na petodnevnoj radionici polaznici će učiti što sve mogu učiniti za svoj projekt u pripremnoj fazi. Fokus radionice je usmjeren na realizaciju filmova nastalih u nezavisnim produkcijama (nekomercijalnog sadržaja), a obrađivat će se iduće tematske cjeline kroz praktični rad: Ideja i skript, Vježbe castinga i location scoutinga, Vizualni pristup – kamera i svjetlo, kreativni dossier, prezentacija i analiza projekata.

Polaznici će biti ohrabreni da donesu ideju za svoj film. Sve vrste filmova su dobrodošle (dokumentarni, igrani, film esej, film kao dnevnički zapis…).

Za vrijeme radionice polaznici će dobiti priliku pripremiti svoj projekt od ideje (skripta) do snimanja, analizirajući i razumijevajući različite stadije kreativnog procesa u nastanku filmova. Radionica će se održavati na engleskom jeziku.

Za članove kluba sudjelovanje na radionici je besplatno, dok za sve ostale cijena radionice iznosi 250 kuna. Broj mjesta je ograničen na osam polaznika. U slučaju povećanog interesa, selekciju će vršiti voditeljica radionice na osnovu dodatne dokumentacije (životopis i motivacijsko pismo) o čemu će svi prijavljeni biti pravovremeno obaviješteni. Dodatnu prednost imat će kandidati s vlastitim projektom.

Prijave na radionicu otvorene su do 17. siječnja 2020., a prijaviti se možete putem prijavnog obrasca OVDJE

Pilar Palomero španjolska je redateljica i snimateljica. Završila je BA program španjolske književnosti na Univerzitetu Zaragoza i MA program na Comunidad de Madrid Film School (Ecam). Radila je kao freelance umjetnica za glazbene spotove i reklame, nakon čega počinje pisati scenarije za TV i filmove. Paralelno je predavala scenarij na San Jorge Univerzitetu. Napisala je scenarije i režirala nekoliko kratkih filmova: Smiles (2005), Balcony Boy (2008), CHAN CHAN (2011), Noć (2014), Zimsko sunce (2016), Horta (2017). Trenutno radi na postprodukciji debitantskog dugometražnog fila Las Ninas u suradnji s produkcijskim kućama Inicia Films i BTeam Pictures.
 
Filmovi su joj prikazivani na brojnim festivalima, a Pilar je pohađala Berlinale Talents program (2017) i Sarajevo Talents program (2016). Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja, a ove godine Variety ju je uvrstio među deset najperspektivnijih španjolskih redatelja. Studirala je na doktorskom film.factory programu pod mentorstvom Bele Tarra

Enigmatične slike s Jonathanom Rosenbaumom

Od 28. siječnja do 1. veljače u Kino klubu Split gostovat će Jonathan Rosenbaum, renomirani američki filmski kritičar, te održati program Enigmatične slike. Program započinje analizom filma Kuća na pijesku Ivana Martinca iz 1985., a u narednim danima zainteresirani polaznici programa mogu se javiti za individualne mentorske konzultacije. Konzultacije su namijenjene svima koji imaju afiniteta za pisanje o filmovima ili se bave filmskim stvaralaštvom, te se žele konzultirati vezano uz vlastite ideje ili projekte na kojima trenutno rade. U večernjim satima (cca 20-22h) održavat će se neformalna druženja i večeri filmske analize organizirane za članove kluba i otvorene za posjetitelje.

Program je besplatan i svi su dobrodošli, ali je za mentorske konzultacije potrebna je prijava. Prijaviti se možete putem on-line obrasca OVDJE do 24. siječnja 2020. godine. 

Jonathan Rosenbaum radio je kao glavni kritičar Chicago Readera od 1987. do 2008. Autor je petnaest knjiga. U svojoj izrazito plodnoj karijeri pisao je za brojne časopise, između ostalih za Cahiers du cinéma, The Village Voice, Film Comment i Sight & Sound. Predavao je na kalifornijskom Univerzitetu u San Diegu na poziv Mannya Farbera. Kao vanjski predavač predavao je film na Sveučilištu u Virginiji u Richmondu (2010-2012), te držao kolegije Svjetska kinematografija i Američki nezavisni i alternativni film na film.factory programu u Sarajevu od 2013 – 2015. Radio je kao konzultant na filmovima Orsona Wellesa Dodir zla (Touch of Evil) i Druga strana vjetra (The Other Side of the Wind). Redovno objavljuje tekstove na svom web site-u: jonathanrosenbaum.net. U prethodnoj godini održao je seriju predavanja o Orsonu Wellesu u filmskom centru Gene Siskel u Chicagu. Recentni intervju s Jonathanom možete pročitati na ovoj poveznici

Program se odvija u suradnji s Filmskim mutacijama – festivalom nevidljivog filma i Tanjom Vrvilo. Jonathan Rosenbaum jedan je od kustosa trinaestog izdanja Filmskih mutacija: festivala nevidljivog filma koje se pod naslovom KINOSRAZ! FILM + MOĆ odvijaju od 23. do 26. siječnja u Zagrebu, 27. siječnja u Splitu (Kustoska škola u partnerstvu s udrugom Mavena i Kino klubom Split) te s glavnim programom u Art-kinu u Rijeci od 6. do 9. velječe 2020., kao filmsko otvaranje opsežnog programskog pravca DOBA MOĆI u sklopu Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Naslovne fotografije: radionica KKS-a; Jonathan Rosenbaum

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.