Preskoči na glavni sadržaj

Kino klub Split: besplatne filmske radionice u travnju

Seriju besplatnih međupovezanih filmskih radionica kroz umjetnički rezidencijalni program u Kino klubu Split tijekom travnja održat će filmski umjetnik Graeme Cole (UK). Radionica je namijenjena autoricama i autorima (filmskim i vizualnim umjetnicama i umjetnicima) koji tek počinju ili su već realizirali nekoliko filmova. Namjera programa je da preispita naše pretpostavke i fetišizira (ne)mogućnost filmskog stvaralaštva u povijesnom kontekstu prakse kinoklubova. Svaka radionica sastojat će se od predavanja, kreativne vježbe, diskusije i projekcije. 

Između radionica Mr Cole će zadati jednostavne zadatke koje će obrađivati skupa s polaznicima na idućem satu. Naglasak je na stvaranju uz pomoć alata koji su im na raspolaganju. Zadatci su zamišljeni kao „domaći rad“ a Mr Cole će tijekom tjedna biti dostupan po potrebi. Program će se zaključiti prezentacijom čitavog projekta i prikazivanjem svih radova.

Iz Kino kluba Split mole da pošaljete par rečenica o svom iskustvu i interesima za program na email adresu: zoomcitta@yahoo.co.uk (Graeme) i u njih uključite linkove na svoj rad. Za više informacija možete se obratiti na: 091/8965-860 (Sunčica). 

Prvi tjedan (subota 9. travnja)
Osobna mitologija
Ne postoji autobiografija, samo automitologija.

Kroz ovaj modul osvrćemo se na osobni glas redatelja. Uzimajući žanr 'esej filma' za polaznu točku, istražit ćemo kako se redatelj odnosi prema svojoj okolini, osobnoj povijesti, i kako najbolje transformirati, prikriti, pretjerati i lagati o svojim osjećajima kroz umjetnost, ne bismo li otkrili još fundamentalnije (i zabavne) istine.

Drugi tjedan (subota 16. travnja) 
Propadanje slike 
Što to smrdi u izgledu filma?

Prečesto, lijena imaginacija, kinematografija i post-produkcija mogu rezultirati vizualnom kvalitetom koja nameće zatupljujuće slike kao kod za neku vrstu „realizma“ od kojeg vam se zijeva. U ovom modulu raspravljat ćemo postoji li pokretna slika kao „objekt“ u digitalnom vremenu, trebamo li se svejedno praviti da postoji, te na koje se sve načine može dekomponirati ne bi li dočarala tzv. nove stvarnosti.

Treći tjedan (subota 23. travnja)
Nešto o dizajnu zvuka, vrtlarstvu i mutantima
Kako kontrolirati zvuk, i kako nikada ne možete kontrolirati zvuk?

Priznamo li da je zvuk naš neprijatelj, to može biti prvi korak ka učenju kako ga manipulirati protiv publike. Na ovom predavanju promatrat ćemo načine kako uvući artificijalne zvukove u naše vizuale, i kako koristiti alternativne zvukovne strukture, asocijacije i teksture da kroz ušne šupljine zarazimo umove bezazlenih gledatelja.

Četvrti tjedan (nedjelja 1. svibnja) 
Postavljanje vašeg stava u kamenu 
Manifesti, tvrdoglavost i samodisciplina.

Svaki film treba manifest. Vi trebate manifest. Vaša garderoba treba manifest. Vaš frizer zahtjeva precizne upute. Ovo predavanje osvrnut će se na postojeće i implicitne umjetničke manifeste, te ispitati njihovu snagu kao alata koji vas mogu sloboditi, ali i utješiti (u vlastitom ludilu). Konačno, kategorizirat ćemo naše vrijedne greške i navike u svjetlu svega što smo otkrili prethodnih tjedana. 

1., 2. i 3. tjedan pozvani ste pridružiti se Mr Coleu svake nedjelje i surađivati u njegovom novom video radu.

Graeme Cole završio je magisterij filmske režije na film.factory programu u Sarajevu 2015. godine, na školi Bele Tarr-a. Nezavisni je umjetnik-filmaš s više od deset godina iskustva, a njegovi filmovi prikazivani su na brojnim festivalima diljem svijeta. Uglavnom snima filmove na super 8mm i drugim potrošačkim formatima. Njegov filmski jezik preuzima žanr filmova baziranih na naraciji koje inficira senzibilitetom absurdista. Meta-naracija i rad u open-source labaratoriju širi i rekategorizira parametre njegovog svemira sačinjenog od kartona i magle.

Unfound Peoples Videotechnic podržan je iz javnih sredstava engleske nacionalne lutrije kroz program Arts Councila England. 

Naslovna fotografija: Graeme Cole

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.