Preskoči na glavni sadržaj

Kazneni udarac Roka Bičeka u natjecateljskom programu 74. Locarna

Kratkometražni igrani film Kazneni udarac u režiji Roka Bičeka, temeljen na motivima iz romana 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka te istoimenog dugometražnog filma koji se također priprema, uvršten je u novi natjecateljski program Autorski kratki (Corti d’autore) 74. Filmskog festivala u Locarnu. Festival se u švicarskom gradu Locarno ove godine u fizičkom obliku održava od 4. do 14. kolovoza. 

Radnja filma, koji će na festivalu u Locarnu imati svoju svjetsku premijeru, vrti se oko Matije i Franje koji provode popodne na seoskom nogometnom igralištu. U igri ih prekinu stariji dječaci, koji se počnu iživljavati nad Franjom. Matija pokušava zaštititi Franju, ali ne uspijeva.

Redatelj Rok Biček kaže kako je kratki film Kazneni udarac temeljen na događaju opisanom u romanu 'Črna mati zemla' Kristiana Novaka: "I Kristian i ja sudjelovali smo tijekom djetinjstva u sličnim događajima na nogometnim igralištima i u njihovoj blizini. Odnosi koji su se uspostavljali na tom komadiću travnjaka, svojevrsnom svijetu u malom, dubinski su obilježili odrastanje mnogih generacija. Uloge koje su se odigravale na toj 'sceni' bile su uvijek iste, samo smo mi zauzimali druge strane dok smo odrastali". 

Film nastaje u produkciji Antitalenta (Hrvatska) i Cvinger filma (Slovenija), a producent Danijel Pek ističe kako se radi o novom modelu produciranja filmova: "S Kaznenim udarcem željeli smo potaknuti jedan novi model razvoja filmova i produkcije – jednakopravne koprodukcije između Hrvatske i Slovenije te započeti dug i kompliciran put audicija glavnih likova. Napravili smo snažan i bitan kratki film i jedan smo korak bliže Črnoj mati zemla". 

Uz režiju, Rok Biček s Kristianom Novakom potpisuje i scenarij. Direktor fotografije je Fabio Konstantin Stoll, a za montažu su bili zaduženi Ana Štulina i Rok Biček. Oblikovanje zvuka potpisuje Julij Zornik, kostimografiju Ana Savić Gecan, scenografiju Ivan Veljača, a majstorica maske je Mojca Gorogranc. Uloge nose Gabrijel Dolenec, David Ivanović, Karlo Žganec, David Šafarić, Simon Herperger, Jakov Feher i Radovan Kočila. Producenti su Katarina Prpić, Danijel Pek i Rok Biček, a film nastaje u produkciji Antitalenta i Cvinger filma te koprodukciji Zwinger filma (Austija). Kazneni udarac su financijski podržali Hrvatski audiovizualni centar (HAVC), Slovenski filmski centar, Viba film i Grad Zagreb. 

Film je snimljen na međimurskom dijalektu, a intenzivna audicija za uloge održana je uz podršku Međimurske županije te operativnu podršku Zajednice hrvatskih kulturno-umjetničkih udruga Međimurske županije. 

Autorski kratki (Corti d'autore) novi je natjecateljski program Locarno Film Festivala namijenjen kratkometražnim i srednjometražnim filmovima već etabliranih autora čiji će radovi na festivalu imati svjetske ili festivalske premijere. Cilj novog programa, ističu selektori, je imati natjecateljski program posvećen atipičnom filmskom stvaralaštvu, u kojem ni jedan žanr nije isključen niti prioritiziran. Novim programom festivala organizatori žele istaknuti da kratkometražna forma nije samo platforma za filmaše koji se žele 'probiti' do dugometražnog filma, već da se radi i o formatu za etablirane autore koji u kratkom filmu pronalaze slobodu u istraživanju novih načina pripovijedanja i stilskog eksperimentiranja koji izazivaju konvencionalnosti dugog metra. U sklopu spomenutog programa prikazuje se ukupno 10 filmova među kojima i onaj redatelja Radu Judea (Caricaturana). 

Uz Kazneni udarac, svjetsku premijeru u sklopu programa Međunarodno natjecanje (Concorso internazionale) imat će i crna komedija s elementima fantastike, manjinska hrvatska koprodukcija Nebesa u režiji Srđana Dragojevića. Film nastaje u koprodukciji Srbije, Njemačke, Makedonije, Hrvatske i Slovenije. Hrvatski koproducent je Studio Dim. U programu je ukupno 17 naslova, a svi su u konkurenciji za glavnu festivalsku nagradu Zlatni leoprad (Pardo d'oro). 

Švicarsko-hrvatska koprodukcija Mare redateljice Andree Štake prikazat će se, pak, u programu Švicarska Panorama (Panorama Suisse). U taj su nenatjecateljski program uvršteni festivalski uspješni filmovi, oni koji su bili u kinima i oni koji trenutno nisu u distribuciji. Cilj je ljubiteljima filma diljem svijeta približiti suvremenu švicarsku produkciju. 

Ovogodišnje 74. izdanje Locarno Film Festivala odvija se od 4. do 14. kolovoza. Kako se za sada ističe na službenoj stranici, u sklopu festivala bit će prikazana sveukupno 203 naslova, od kojih 97 na festivalu imaju svjetske premijere, a osam međunarodne. Osim toga, jedna od članica žirija natjecateljskog programa Filmaši sadašnjosti (Cineasti del presente) je Puljanka Vanja Kaluđerčić, direktorica Međunarodnog filmskog festivala u Rotterdamu. 

Locarno Film Festival jedan je od najdugovječnijih i najznačajnijih europskih festivala, a odlikuje ga otkrivanje nadolazećih filmskih talenata i trendova. Više o festivalu možete saznati na službenoj stranici

Naslovna fotografija: scena iz filma Kazneni udarac
(*autor fotografije je Mario Topić)

×
Ova internetska stranica koristi kolačiće (cookies) za potrebe analize statistike posjeta. Pri tome se ne prikupljaju niti obrađuju osobni podaci. Korištenjem stranice prihvaćate i njene uvjete korištenja.